Paleis Het Loo | Symmetrie in tuinen doorbroken
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Symmetrie in tuinen doorbroken

vrijdag 11 juli 2014 / door Renske Ek

Kuipenwagen Paleis Het Loo

Op 12 juni is het zomerseizoen van de paleistuinen officieel geopend met het traditioneel uitrijden van de laatste sinaasappelboom op de historische kuipenwagen. In de winter staan de sinaasappelbomen in de kas, omdat ze slecht tegen kou kunnen. In de zomer krijgen ze een mooie plaats in de Koninginnetuin en bij de Colonnades achterin de tuin. Het naar buiten verplaatsen van de sinaasappelbomen wordt symbolisch afgesloten met een ritje van de laatste boom op de kuipenwagen. Dit is het signaal dat in de gehele tuin alle voorjaarplanten zijn verwijderd en dat de eenjarigen voor het zomerseizoen allemaal zijn ingeplant. De zomer kan nu dus beginnen.

De benedentuin wordt gerenoveerd

Dit zomerseizoen wordt heel bijzonder, want voor het eerst in de geschiedenis van de Hollandse barokke tuin van Paleis Het Loo is de symmetrie van de Benedentuin tijdelijk doorbroken. Dit komt omdat dit deel van de tuin in twee etappes wordt opgeknapt (2013-2014 en 2014-2015). In 2012-2013 zijn de Konings- en Koninginnetuin al gerenoveerd.

Deze renovatie is nodig omdat de ondergrondse beregeningsinstallaties lekken en dringend aan vervanging toe zijn. Ook zijn de kunststof banden, waar in de vorige renovatie de randen mee waren uitgezet, vergaan. Daarnaast is de grond bijna uitgeput. De renovatie is ook een goede aanleiding om de buxus, waar twee schimmelziektes in zitten, te vervangen door een Japanse hulst.

Grasparterres

Bij deze renovatie gaat de Benedentuin er anders uitzien dan voorheen. De basis hiervoor zijn de originele ontwerptekeningen, gravures en nieuw onderzoek. De nieuwe aanpak is het duidelijkst te zien bij de buitenste parterres, de grasparterres. Op de foto hieronder is dit goed te zien. Rechts ziet u de oude situatie: daar wordt in de parterre rode steenslag gebruikt. Links de nieuwe situatie: hier ziet u dat in de parterre alleen gras is gebruikt.

Benedentuin Paleis Het Loo

Een andere verandering is dat de bloemenrand in het midden van de grasparterres in is ere hersteld en met vaste en bloeiende beplanting gevuld, waardoor er binnenin ook wisselend in de seizoenen kleur wordt toegevoegd. Ook de broderieparterres (‘broderie’  is frans voor borduurwerk) zien er in de nieuwe uitvoering anders uit. De patronen worden veel verfijnder uitgevoerd, in lijn met de Konings- en Koninginnetuin. Tot slot zijn de haagjes lager en kleiner ingeplant, zoals aan het einde van de 17e eeuw. Hierdoor komen de bloemenranden veel beter tot hun recht en is het gehele patroon veel opener geworden.

Wat u nu in de tuin kunt zien, is dus een unieke  situatie. De Benedentuin is weer symmetrisch als in de tweede fase van de renovatie (juni 2015) ook het rechterdeel van de tuin wordt aangepast. Dan zijn de linker- en rechterparterres weer gelijk aan elkaar.

Romantisch landschapspark

De tuinen van Het Loo zien er tegenwoordig uit zoals in de 17e eeuw. In de 19e eeuw zagen de paleistuinen er echter totaal anders uit. De strakke symmetrische parterres hadden plaatsgemaakt voor een romantisch landschapspark met kronkelende paadjes en veel verschillende bomen.
Bij de restauratie van het paleis en de tuinen tussen 1975 en 1984 werd besloten de tuinen hun 17e eeuwse uiterlijk weer terug te geven. De 19e eeuwse sfeer kunt u echter nogTheepaviljoen bij Veldvijver steeds bekijken in Paleispark Het Loo, onderdeel van Kroondomein Het Loo. Met uw toegangskaart voor het museum kunt u door het Paleispark de Oranje-wandeling maken. Deze wandeling van ongeveer een uur leidt u langs interessante plekken in het park die een indruk geven van het 19e eeuwse paleisleven, zoals het Badpaviljoen en het Theepaviljoen.

Wat vindt u van de renovatie? Gaat uw voorkeur uit naar de oude of nieuwe situatie? Wij zijn benieuwd naar uw reactie.

  • Uitrijden kuipenwagen
    Renovatie Benedentuin
    Theepaviljoen aan de hoge veldvijver
Uitrijden kuipenwagen
Elk jaar wordt de laatste sinaasappelboom op traditionele wijze naar de tuin gebracht.
foto vergroten
Renovatie Benedentuin
Zo ziet de tuin er op dit moment uit, gezien vanaf het dak van het paleis. Het verschil tussen links en rechts is duidelijk te zien.
foto vergroten
Theepaviljoen aan de hoge veldvijver
De 'Oranjewandeling' leidt onder andere langs het Theepaviljoen.
foto vergroten