Paleis Het Loo | Terugzien en vooruitblikken
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Terugzien en vooruitblikken

maandag 22 december 2014 / door Michel van Maarseveen

Paleis Het Loo is zoals ieder jaar weer in sprookjesachtige kerstsferen. De tafels zijn gedekt, kerstbomen weer neergezet en overal ruikt het naar dennengroen. Bezoekers schuifelen in verwondering langs alle kerstpracht. Ze hebben het gevoel dat gasten uit lang vervlogen tijden elk moment kunnen aanschuiven. Winterpaleis Het Loo markeert traditioneel het einde van het jaar. Daarbij hoort een terugblik en alvast vooruitkijken naar het nieuwe jaar.

Grace Kelly

Koning Willem-Alexander en Prins Albert van Monaco in de tentoonstelling Grace Kelly2014 was een goed jaar voor Paleis Het Loo. Er zijn prachtige tentoonstellingen gemaakt, met als hoogtepunt de indrukwekkende tentoonstelling Grace Kelly, prinses en stijlicoon die op 3 juni door H.S.H. Prins Albert II van Monaco en Z.M. Koning Willem-Alexander werd geopend. De tentoonstelling is wegens groot succes verlengd tot 4 januari.

Afbeelding 3 (Royal Showpieces) idnight [foto Menno Mulder Photography]Het paleis stond dit jaar op zijn kop, letterlijk en figuurlijk. Voor het eerst in de dertigjarige geschiedenis van het museum werden vijf historische vertrekken anders ingericht. Onder de titel Royal Showpieces vond een ontmoeting plaats tussen onze eigen collectie en hedendaags design. Voor die gelegenheid zijn de prachtige plafonds op de vloerbedekking geprint, wat een prachtig effect opleverde.

Sprookje

2015 staat voor de deur en we hebben opnieuw een smaakvol programma voorbereid. De ‘blockbuster’ van komend jaar is de grote tentoonstelling Sisi, sprookje en werkelijkheid. Onze collega’s van het Weense Sisi Museum en Schloss Schönbrunn stellen ruimhartig topstukken beschikbaar, net als vele particulieren. En natuurlijk spelen de beroemde Sissi-films met Romy Schneider een rol. Het belooft een spectaculaire tentoonstelling voor jong en oud te worden.

Afbeelding 4 (Parade van de zomer koning) ©mennomulderphotography-32Maar er staat meer op het menu van 2015. Royal Showpieces Part II komt eraan, met als thema ‘In stijl opgediend’. Opnieuw ondergaan enkele vertrekken een tijdelijke metamorfose en staat vorstelijk dineren in het paleis centraal. We sluiten het jaar af met een grote expositie over keizer Wilhelm II, de laatste Duitse keizer, gebaseerd op rijke collectie van Huis Doorn, zijn ballingsoord in Nederland.

Behalve tentoonstellingen staat 2015 bol van de evenementen: de Parade van de Zomerkoning, het Stallenweekend, de Spirit of Winter, Winterpaleis Het Loo, de Paleisconcerten. Kortom: reden genoeg om ook in 2015 een bezoek aan Paleis Het Loo te brengen.

 

  • Een vorstelijk gedekte eettafel
    Koning Willem-Alexander en Prins Albert in de tentoonstelling over Grace Kelly
    De Audiëntiezaal
  • De Parade van de Zomerkoning in 2014
Een vorstelijk gedekte eettafel
in de Zitkamer van koningin Wilhelmina. Foto: Michiel Elsevier Stokmans
foto vergroten
Koning Willem-Alexander en Prins Albert in de tentoonstelling over Grace Kelly
Foto: Patrick van Katwijk
foto vergroten
De Audiëntiezaal
omgetoverd voor Royal Showpieces. Foto: Menno Mulder Photography
foto vergroten
De Parade van de Zomerkoning in 2014
Foto: Menno Mulder Photography
foto vergroten