Paleis Het Loo | ‘The Queen remains the pride of my fleet’
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

‘The Queen remains the pride of my fleet’

dinsdag 16 juni 2015 / door Johan Carel Bierens de Haan

De collectie van Paleis Het Loo is onlangs aangevuld met een Cadillac Convertible Sedan serie 65 uit 1938. Deze oldtimer werd gebruikt door prinses Wilhelmina. De Cadillac is vanaf 21 juni samen met andere bijzondere auto’s, rijtuigen en sledes te zien in de vernieuwde presentatie in de stallen van het paleis.

Afbeelding 1 (Wilhelmina stapt in de Cadillac)Jongensboek

Oktober vorig jaar, een telefoontje van het Louwman museum in Den Haag. Zij werden benaderd door een Amerikaanse handelaar in classic cars met de vraag of er in Nederland belangstelling was voor een Cadillac, model 1938, die na de Tweede Wereldoorlog in bezit zou zijn geweest van prinses Wilhelmina. Eind oktober vlieg ik met Hans Porrio, gespecialiseerd in voertuigcriminaliteit en kenner van old-timers, naar Boston, waar wij worden afgehaald door Mark Hurwitz, gentleman-dealer. Wij worden ’s avonds eerst meegenomen naar een presentatie van nieuwe pick-up modellen. Er heerst een sfeer van jonge mannen die hard werken en goed verdienen. Iedereen kent Mark. De volgende morgen neemt hij ons mee naar zijn workshop. Ik had mij de voorgaande dagen ingelezen in dit voor mij nog onontgonnen terrein. De sfeer doet denken aan dat van een jongensboek.

Afbeelding 2 (factuur)In de werkplaats onderzoeken we: ìs dit de Cadillac die in bezit is geweest van Wilhelmina? In hoeverre is de auto nog origineel? En tot slot: rijdt hij nog? We worden niet teleurgesteld: aan de hand van het chassisnummer en door vergelijking met onze documentatie kunnen we concluderen dat dit inderdaad het exemplaar is waarin koningin Wilhelmina, na haar troonsafstand ‘prinses Wilhelmina’ genoemd, zich in de jaren 1949-1953 vanuit Paleis Het Loo liet vervoeren.

Trots

Afbeelding 3 (tijdschrift)De Cadillac ging vier jaar na de aanschaf bij de importeur K. Landeweer te Utrecht alweer de deur uit en werd toen vervangen door een nieuwe Mercedes Benz 300 cabriolet, die zich al jaren in de collectie van Paleis Het Loo bevindt. De Cadillac reed nog tot eind jaren –zestig van de vorige eeuw in Den Haag rond en vertrok toen retour naar zijn land van herkomst. In 1978 was de Cadillac in bezit van de verzamelaar-dealer Daniel C. Lyons uit Vermont (VS), die trots (maar ten onrechte) noteerde: ‘A car, built for a Queen’, en: ‘The Queen remains the pride of my fleet’. Maar niet voor lang, de auto werd andermaal verkocht en dook in 1996 en in het najaar van 2014 weer op Amerikaanse veilingen op.

Afbeelding 4 (Stallen)Daar staan we dan, een beetje beduusd door de ontmoeting en door de prachtige vormen van deze bijna tachtigjarige open auto. Een vergelijking met de wulpse vormgeving van Art Deco meubels uit dezelfde periode is niet overdreven. Met een handdruk wordt de koop bezegeld. Wij zijn blij met deze spectaculaire aanwinst voor de nieuwe opstelling in de stallen van Paleis Het Loo. De verkoper is in zijn nopjes met deze (her)bestemming van zijn Cadillac.

Rotterdam

2 januari j.l.: de Cadillac staat op de kade van de Rotterdamse haven, na zijn derde oversteek van de Atlantische Oceaan. Met meer zeemijlen achter zich dan kilometers op de teller, slechts 21.881. 20 januari: aflevering op Het Loo, al snel gevolgd door een opgewonden bericht uit de VS: het General Motors Heritage Center laat weten dat onze Cadillac al in het najaar van 1937 voor Europa was bestemd. Hij werd verscheept naar Antwerpen en gepresenteerd op de 31ste Salon de l’ Automobile die begin oktober 1937 in Parijs werd gehouden… Zou prinses Wilhelmina dat hebben geweten toen de auto twaalf jaar later op Paleis Het Loo aankwam?

  • Prinses Wilhelmina stapt in de Cadillac bij Paleis op de Dam
    De aankoopfactuur van de Cadillac uit 1949
    De Cadillac op de cover
  • Sinds juni staat de Cadillac in de stallen van Paleis Het Loo.
Prinses Wilhelmina stapt in de Cadillac bij Paleis op de Dam
Foto: J.D. Noske, 1949, collectie Nationaal Archief
foto vergroten
De aankoopfactuur van de Cadillac uit 1949
foto vergroten
De Cadillac op de cover
van het Amerikaanse auto-tijdschrift The Self-Starter in 1978
foto vergroten
Sinds juni staat de Cadillac in de stallen van Paleis Het Loo.
foto vergroten