Paleis Het Loo | Uit de kas naar de tuin
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Uit de kas naar de tuin

dinsdag 12 mei 2015 / door Willem Zieleman

Foto 3 (Prinsessekas)Na de IJsheiligen, 12, 13 en 14 mei, begint in de tuinen een belangrijke decorwisseling. De bloembollen, die vanaf half maart kleur aan de tuin geven, zijn uitgebloeid en worden opgerooid. De aarde in de drie kilometer (!) bloembedden wordt klaargemaakt om de duizenden eenjarige planten na half mei uit te kunnen planten.

Bloemisterij

Alle eenjarige planten worden op Het Loo opgekweekt. Dat gebeurt achter de schermen, in de Bloemisterij die niet toegankelijk is voor het publiek. Twee prachtige oude kassen uit 1870, de Weikas en de Prinsessekas, en een aantal broeibakken worden daarvoor gebruikt.

Foto 4 (Weikas)De reden dat we nog zelf kweken, zijn de bijzondere planten die we in de tuin gebruiken. Veel soorten en rassen worden niet meer commercieel gekweekt en dus winnen we zelf zaden en kweken daar weer planten van. Van de planten die in de vazen in de tuinen staan, worden jaarlijks stekken gemaakt om zo het jaar daarop weer over sterke en gezonde planten voor die tuinvazen te kunnen beschikken.

Timing

Foto 2 (drogen zaden)Het opkweken begint al in de nazomer, als de stekken van Pelargoniums, Felicia’s en Lampranthus worden verzameld. Die moeten voor de winter weer wortelen. Ook de opkweek van eenjarigen is maatwerk: soorten als het leeuwenbekje en de Lathyrus worden al in januari gezaaid, snelle groeiers zoals de Papaver zaai je pas laat, eind april / begin mei. Een Papaver maakt namelijk een penwortel. Als deze door de pot groeit, is de plant ongeschikt om nog te verplanten. De juiste timing is dus essentieel.

Zo hebben de tientallen soorten allemaal hun eigen zaaitijd, temperatuur en behandeling nodig. Precisiewerk, dat vaak op de dag nauwkeurig plaats moet vinden. Een kistje met zaailingen moet op tijd ‘verspeend’ worden, anders verdringen de plantjes elkaar. En te laat water geven is funest: dan zijn de plantjes niet meer te redden.

Hoewel het een zeer drukke tijd is, is het ontzettend leuk werk dat veel voldoening geeft. Als de twintigduizend planten zijn opgekweekt, begint het uitplanten in de Paleistuinen. Een deel wordt verder opgekweekt in de kwekerij, als snijbloemen voor de boeketten in het paleis.

Foto 1 (broeibakken)Zomer

Maar alleen met uitplanten is de klus niet geklaard. In het verdere voorjaar en de zomer worden de planten zorgvuldig opgebonden om zo optimaal mogelijk te kunnen groeien. Omdat we de uitgebloeide bloemen eruit halen, bloeien de planten de hele zomer door. Planten die niet meer toonbaar zijn, worden eruit gehaald en door nieuwe exemplaren vervangen.

Dat dit allemaal nog vanuit de eigen Bloemisterij gebeurt, is bijzonder. Op de meeste buitenplaatsen zijn bloemisterijen verdwenen of niet meer in gebruik. Dankzij de Bloemisterij en het werk van de bloemisten kunt u genieten van de bloemenweelde in de tuinen en het Paleis.

  • De Prinsessekas
    De Weikas uit 1870 met de vele zaaikistjes.
    Het drogen van de zelf gewonnen zaden.
  • De broeibakken
    De eenjarigen komen in de zomer in de Benedentuin volledig tot bloei.
De Prinsessekas
Met een blik op het interieur en de daar opgekweekte Oranje-boompjes (Solanum pseudocapsicum).
foto vergroten
De Weikas uit 1870 met de vele zaaikistjes.
Het begin van een bloeiende tuin.
foto vergroten
Het drogen van de zelf gewonnen zaden.
foto vergroten
De broeibakken
Gevuld met bergprimula’s.
foto vergroten
De eenjarigen komen in de zomer in de Benedentuin volledig tot bloei.
foto vergroten