Paleis Het Loo | Van idee tot opening!
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Van idee tot opening!

woensdag 2 juli 2014 / door Fabienne van Beek

Een impressie van de totstandkoming van de tentoonstelling ‘Grace Kelly, prinses & stijlicoon’

De tentoonstelling ‘Grace Kelly, prinses & stijlicoon‘ is sinds begin juni te bezoeken op Paleis Het Loo. Aan de opening gingen maanden van voorbereiding vooraf. Graag geven we u een kijkje achter de schermen bij deze grote tentoonstelling op Paleis Het Loo.

Het prille begin 

Net als bij elke andere tentoonstelling die we creëren op Paleis Het Loo, begint het met een idee. Een idee voor een nieuwe tentoonstelling, van de omvang van de Grace Kelly tentoonstelling, ontstaat vaak al een paar jaar voor de daadwerkelijke opening. Dit omdat er van alles gepland moet worden. Het is een logistieke operatie die jaren van te voren in gang gezet moet gaan worden. Zo heeft het museum eerst contact gezocht met het Grimaldi Forum uit Monaco, de stichting die verantwoordelijk is voor het beheer van alle objecten die ooit eigendom waren van Grace Kelly. Nadat het idee was geboren om een tentoonstelling te organiseren over het leven en de unieke stijl van Grace Kelly en de contacten waren gelegd, konden er plannen gemaakt worden voor het ontwerp van de tentoonstellingsruimte, de inrichting, de objecten en het tentoonstellingsverhaal.

Het tentoonstellingsverhaal is van groot belang voor een museum, omdat het een gevarieerd en breed publiek moet aanspreken. Paleis Het Loo heeft ervoor gekozen om het concept te volgen van de tentoonstelling die vier jaar geleden te zien was in het Victoria & Albert Museum in Londen. Het uiteindelijke verhaal van de tentoonstelling op Paleis Het Loo vertelt het verhaal van Grace Kelly in haar rol als actrice, bruid, prinses en stijlicoon.

Memorabele outfits

Tentoonstellingsstukken uitzoekenOm de verschillende fases in het leven van Grace Kelly duidelijk te maken voor bezoekers, werden er per periode representatieve collectiestukken gekozen. Voor het lenen van de collectie ging het museum in overleg met het Grimaldi Forum. Er werden afspraken gemaakt over welke objecten er getoond en naar Apeldoorn vervoerd konden worden. Een primeur voor Paleis Het Loo, is dat het Grimaldi Forum toestemming heeft gegeven voor het tentoonstellen van een auto van Grace Kelly, de Renault Floride uit 1959.

Uiteraard speelt mode een belangrijke rol in deze tentoonstelling. Er zijn verschillende memorabele outfits geselecteerd van haute couture modehuizen; als Balenciaga, Chanel en Yves Saint Laurent. En er zijn jurken uit de Hollywoodfilms waarin Grace Kelly speelde. Deze filmkleding roept vast herinneringen op bij sommige bezoekers. Naast de kleding, films en persoonlijke documenten heeft het museum de mogelijkheid gekregen om bijzondere juwelen als de verlovingsring en een diadeem van Cartier te kunnen tonen. Alle gekozen unieke collectiestukken zijn verwerkt in het tentoonstellingsontwerp van Tatyana van Walsum. Een projectgroep van het museum heeft vanaf het begin kritisch meegekeken met het ontwerp, totdat er uiteindelijk een samenhang was gecreëerd tussen het gekozen verhaal en collectiestukken.

Van Monaco naar Apeldoorn 

Renault Floride uitrijdenOm de collectie naar het museum te kunnen vervoeren, moesten er afspraken gemaakt worden voor het transport en de verzekering. De collectie is in drie delen vanuit Monaco naar Paleis Het Loo getransporteerd. Als eerste en onder begeleiding van de directeur van de Prince’s Car Collection, het automuseum in Monaco, werd de Renault Floride bezorgd. Deze auto is door een Engelse transporteur, die gespecialiseerd is in het vervoeren van oldtimers, naar Paleis Het Loo gebracht. Deze auto is als eerste object geplaatst in de tentoonstelling. Een spannende klus. Van te voren was het maar de vraag of de auto door de smalle paleisdeuren naar binnen gereden kon worden. Het scheelde maar een paar centimeter, bekijk de video van de aankomst maar eens! Inmiddels staat de Renault te pronken op een podium in de derde benedenzaal van de tentoonstelling.

Na de auto werden per museaal transport en in negentien collectiekisten alle outfits, accessoires en persoonlijke documenten uit Monaco vervoerd. De kisten mochten pas geopend worden in bijzijn van de koeriers uit Monaco. De koeriers hanteerde als eerste de objecten en deden een inspectie of de objecten goed waren aangekomen. Als laatste collectiestukken, werden twee dagen voor de opening van de tentoonstelling, de juwelen bezorgd. De speciaal en op maat gebouwde juwelenvitrine werd als laatste vitrine gesloten, waarna het team van het Grimaldi Forum met een goed gevoel weer naar Monaco kon vertrekken.

Tentoonstelling inrichten met de juiste objectenHet inrichten van de collectie in de tentoonstelling heeft in totaal twee weken geduurd. Zo zijn er zijn speciale vitrines gebouwd voor onder andere de bruidsjurk en in totaal veertig paspoppen aangekleed. Het inrichten van de objecten ging in samenwerking met een team van medewerkers van Paleis Het Loo en vier medewerkers van het Grimaldi Forum. Na het plaatsen van de objecten, het uitlichten, het afstoffen van de vitrines, het plakken van de bijschriften en stofzuigen, was de tentoonstelling gereed: ‘Grace Kelly, prinses & stijlicoon’ kon worden geopend en precies op tijd!

Laat ons weten via onderstaand reactieformulier hoeveel tijd u dacht dat het voorbereiden van een tentoonstelling in beslag nam!

  • Jurk van Grace Kelly
    Juwelen van Grace Kelly
    Renault Floride van Grace Kelly
Jurk van Grace Kelly
Foto: Menno Mulder Photography
foto vergroten
Juwelen van Grace Kelly
Foto: Menno Mulder Photography
foto vergroten
Renault Floride van Grace Kelly
Foto: Menno Mulder Photography
foto vergroten