Paleis Het Loo | Verdiend Eerbetoon
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Verdiend Eerbetoon

woensdag 23 november 2016 / door George Sanders

In Paleis Het Loo is het Museum van de Kanselarij der Nederlandse orden gehuisvest: hier is een grote verzameling ridderorden en onderscheidingen te zien. Op 14 november vierde de Stichting tot Instandhouding van het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden haar zestigjarige bestaan.

afbeelding-gecombineerd-blog-georgeMuseum en stichting

Op 14 september 1954 – dus ruim zestig jaar eerder – opende minister van Binnenlandse Zaken dr. L.J.M. Beel op feestelijke wijze het nieuwe Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden. Het museum was toen nog in Den Haag gevestigd in het gebouw van de Kanselarij aan de Javastraat 50. Twee jaar later zag de Stichting tot Instandhouding van het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden het levenslicht; eerst als steunstichting van het kleine museum, maar vanaf 1961 ook als eigenaar van een al maar groeiende verzameling die aan het museum in bruikleen werd gegeven. Sinds 1984 is het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden als afzonderlijk museum ondergebracht in Paleis Het Loo.

miniatuurportret-van-napoleon-lodewijk-bonaparte-kroonprins-van-holland-door-jean-baptiste-isabey-1810De collectie van de stichting

In de zestig jaar van haar bestaan heeft de stichting een unieke en imposante verzameling bijeengebracht. Deze bevat behalve ordeversierselen met diamanten, bijzondere ketens en zeldzame gouden penningen ook een omvangrijke collectie orde-, ambts- en hofkostuums, porselein en een vijftigtal geschilderde portretten, waaronder werk van schilders als Tischbein, Isabey, Hodges en Pieneman. De collectie van de stichting vormt de ruggengraat van de verzameling van het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden.

fred-de-graaf-overhandigt-het-eerste-exemplaar-van-verdiend-eerbetoon-aan-michel-van-maarseveenVerdiend Eerbetoon

Hoogtepunt van de jubileumviering in de balzaal van Paleis Het Loo was de presentatie van het boek Verdiend Eerbetoon. Voor bijna tweehonderd genodigden reikte voorzitter mr. Fred de Graaf het eerste exemplaar van het jubileumboek uit aan de directeur van Paleis Het Loo, drs. Michel van Maarseveen. In Verdiend Eerbetoon vertellen de auteurs Pieter van Geldorp, Jan van Ingen en George Sanders de bewogen geschiedenis van museum en stichting. Vijftig topstukken tonen de rijkdom en de breedte van de collectie van de stichting. Verdiend Eerbetoon is opgedragen aan de vele donateurs die de stichting met hun donaties in staat stelden om het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden in stand te houden.

Verdiend Eerbetoon (uitgeverij Aspekt, Soesterberg, ISBN 9789463380942, 208 p, 107 illustraties in full colour) kost 19,95 euro en is te verkrijgen in de winkel van Paleis Het Loo, in de webshop of door een email te sturen aan kanselarijmuseum@paleishetloo.nl.

  • Fred de Graaf overhandigt het eerste exemplaar van Verdiend Eerbetoon aan Michel van Maarseveen
    Miniatuurportret van Napoleon Lodewijk Bonaparte, kroonprins van Holland, door Jean-Baptiste Isabey, 1810
    omslag van Verdiend Eerbetoon
  • Orde van de Heilige Catherina, Rusland, met diamanten versierd kruis, 1848
    Beloningspenning op het Ontzet van Leiden, goud, 1574
Fred de Graaf overhandigt het eerste exemplaar van Verdiend Eerbetoon aan Michel van Maarseveen
foto vergroten
Miniatuurportret van Napoleon Lodewijk Bonaparte, kroonprins van Holland, door Jean-Baptiste Isabey, 1810
foto vergroten
omslag van Verdiend Eerbetoon
foto vergroten
Orde van de Heilige Catherina, Rusland, met diamanten versierd kruis, 1848
foto vergroten
Beloningspenning op het Ontzet van Leiden, goud, 1574
foto vergroten