Paleis Het Loo | Vrijwilligerswerk, omdat het leuk is!
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Vrijwilligerswerk, omdat het leuk is!

dinsdag 13 oktober 2015 / door Else de Boer

Als mensen mij vragen waarom we bij Paleis Het Loo met vrijwilligers werken, is het antwoord eenvoudig: omdat het zo leuk is! En de vrijwilligers zijn onmisbaar in het museum.

Kennis en ervaring

Vrijwilligers komen voor hun werkzaamheden, puur en alleen omdat ze het leuk vinden om te doen. Daardoor brengen ze een heel andere dynamiek in de organisatie. Ze brengen een schat aan kennis en ervaring mee, en laten de organisatie daar volop in delen. Dankzij de inzet van onze tweehonderd vrijwilligers kunnen we het serviceniveau van de organisatie verhogen. Er kan simpelweg meer worden gedaan met meer handen.

Portret Anna Paulowna door Jean-Baptise van der Hulst (1831)_miniatuurDaarnaast draagt de inzet van vrijwilligers bij aan het behalen van de doelstelling van Paleis Het Loo. De opbrengsten van de taken van de vrijwilligers in de winkel, de rondleidingen en de verhuur van audiotours, worden vooral gebruikt voor uitbreiding van de museumcollectie of de restauratie van museumstukken. Inmiddels zijn er al zo’n veertig jaar lang vrijwilligers actief voor Paleis Het Loo en is er in iedere kamer in het paleis wel iets te vinden dat mede mogelijk werd gemaakt dankzij hun inspanningen.

Betrokken

Er zijn veel vrijwilligers uit Apeldoorn en omgeving. Dat is uiteraard geen verrassing: veel bewoners hier uit de buurt voelen zich betrokken bij “hun” paleis en haar koninklijke bewoners. Dat vertaalt zich in een flink aantal gegadigden dat zijn of haar diensten aanbiedt bij onze organisatie. Er zijn zelfs zoveel mensen die hier vrijwilligerswerk willen doen, dat we wachtlijsten hebben moeten aanleggen. Daaruit concludeer ik dat het gevoel “dat het zo leuk is”, gelukkig ook wederzijds is.

Prinsessendagen_foto-Menno-MulderEn niet alleen de (vrijwillige) medewerkers hebben het hier naar hun zin, ook onze bezoekers genieten volop van een dagje paleis. Waarschijnlijk vinden we het allemaal heerlijk om ons even koning of koningin, prins of prinses te wanen. We genieten van alle mooie dingen om ons heen en komen even los van de werkelijkheid. Al dwalende door de prachtig ingerichte vertrekken of de indrukwekkende tuinen, kunnen we ons een klein beetje voorstellen hoe het geweest moet zijn om hier te leven.

Pracht en praal

Bord-uit-servies.-Foto-Tom-Haartsen_miniatuurTegen het einde van de dag is de museumwinkel voor veel mensen het laatste vertrek dat wordt bezocht. Ook hier kunnen bezoekers zich nog even te goed doen aan pracht en praal, glitter en glamour. Maar in tegenstelling tot in de rest van het paleis, mag het van hieruit ook worden meegenomen naar huis. De schitterende behangprints van het Kunstkabinet van Willem III komen hier terug op notitieblokken, en de prachtige borden, die zojuist bekeken zijn in de Oostvleugel, zijn hier als replica verkrijgbaar voor op de eigen eettafel. Zo kunnen we het gevoel dat het bezoek bij ons opriep, meenemen naar huis. De winkeldames staan paraat met advies en helpen met het veilig inpakken van de aankopen. Ook dat doen zij geheel vrijwillig, omdat het zo leuk is!

  • Portret koningin Anna Paulowna
    Bord
    Prins(ess)endagen
Portret koningin Anna Paulowna
De aankoop van dit portret werd mogelijk gemaakt door de vrijwilligers van Paleis Het Loo. Geschilderd door Jean-Baptiste van der Hulst in 1831.
foto vergroten
Bord
uit serie van 13 borden, deel uitmakend van het Service du Palais Royal, polychroom gedecoreerd met vogels en besteld door koning Willem I (1829). Collectie Paleis Het Loo. Foto: T. Haartsen.
foto vergroten
Prins(ess)endagen
op Paleis Het Loo. Foto: Menno Mulder.
foto vergroten