Paleis Het Loo | Wisseling van de wacht
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Wisseling van de wacht

donderdag 7 mei 2015 / door Marieke Spliethoff

Afbeelding-1-(Marieke-in-Galerij)Op 10 april 2015 heeft er een verandering plaatsgevonden in het conservatorenteam van Paleis Het Loo. Op die datum ben ik, Marieke Spliethoff, na twaalf jaar met pensioen gegaan als conservator schilderijen, prenten en tekeningen. Ik ben opgevolgd door Hanna Klarenbeek. Hanna is voor Paleis Het Loo geen onbekende: in 2012 was zij gastconservator voor de tentoonstelling Penseelprinsessen.

Wilhelmina en Juliana

Eén van de meest zichtbare activiteiten van een conservator is ongetwijfeld het samenstellen van tentoonstellingen. Een van de belangrijkste daarvan was voor mij de grote overzichtstentoonstelling van de schilderijen en tekeningen van koningin Wilhelmina voor Koningin Wilhelmina – schilderijen en tekeningen in 2006. Een mooie catalogus begeleidde deze unieke en eenmalige presentatie. In samenwerking met de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau en het Koninklijk Huisarchief bleek het mogelijk vrijwel alle schilderijen en tekeningen van deze vorstin te lokaliseren en te dateren, zodat een mooi beeld van haar artistieke ontwikkeling ontstond.

Afbeelding-2-(omslag-boek-Wilhelmina-schilderijen-en-tekeningen)Met niet minder plezier heb ik gewerkt aan de kleinere presentaties in 2009 en 2010: Juliana in beeld, een overzicht van de officiële portretten van koningin Juliana, inclusief postzegels en betaalmiddelen, en Op reis met prinses Marianne ter gelegenheid van de tweehonderdste geboortedag van deze Oranjeprinses. Haar reis naar Egypte en het Heilige land in 1849/’50 stond hierin centraal en werd mede geïllustreerd door een collectie reissouvenirs, die net door Paleis Het Loo was verworven.

Beeld van Beatrix

Afbeelding-3-(selectiedag-Beeld-van-Beatrix'Een hoogtepunt in mijn baan als conservator was de tentoonstelling Beeld van Beatrix in 2013, naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de koningin en – naar later bleek – haar troonsafstand. In samenwerking met de NOS kwam een presentatie van 75 portretten van de vorstin tot stand, die gekozen waren uit meer dan 2.200 inzendingen door (amateur)kunstenaars.

Het resultaat was een bonte collectie beeltenissen – schilderijen, tekeningen, (glas)sculpturen, een 3D- installatie, een lichtinstallatie, een gebreid en een geweven portret en talloze collages en mozaïeken, zelfs uitgevoerd in koffiecupjes.

Aanwinsten

Afbeelding-4-(kinderen-van-stadhouder-frederik-hendrik)Ook het verwerven van nieuwe aanwinsten behoort tot de taken van de conservator. Tot de meest spectaculaire aankopen behoort het portret van de drie oudste kinderen van stadhouder Frederik Hendrik en Amalia van Solms, dat Gerard van Honthorst in 1629 schilderde. Het was een kostbaar schilderij, dat wij dankzij de steun van de Vereniging Rembrandt, de Mondriaan Stichting en onze eigen Stichting ’t Konings Loo konden financieren. Ook bij andere aankopen waren deze fondsen ons regelmatig tot steun. Een woord van dank is dan ook op zijn plaats.

Aan de herinrichting van de historische vertrekken heb ik mijn steentje bijgedragen. In het bijzonder geldt dit voor de Schilderijengalerij en de (niet voor het publiek toegankelijke) Kunstzaal en Rookzaal. Dankzij onze eigen afdeling Collectiemanagement konden deze verandering uitgevoerd worden. Veel dank daarvoor.

header-blogmarieke-mei

Tekeningen en prenten

Ten slotte wil ik nog twee grote projecten noemen, die ik met behulp van stagiaires en vrijwilligers heb kunnen realiseren. Het betreft hier de catalogisering van de collectie tekeningen van de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau door Quirine van der Meer Mohr, die resulteerde in de tentoonstelling en catalogus Uitgelicht! in 2012, en de beschrijving en registratie van de meer dan vijfduizend bladen tellende prentencollectie. Frouke van Dijke, Bibi de Vries en Katja Boertjes hebben niet alleen alle prenten gefotografeerd, maar ook de dubbele prenten eruit gehaald. Hopelijk zal dit project in de loop van 2015 met succes worden afgerond.

Rest mij nu nog om niet alleen mijn collega’s in Paleis Het Loo en daarbuiten, maar ook de bezoekers van het museum en de lezers van mijn publicaties te bedanken. Ik heb genoten van mijn jaren op Het Loo, het is mooi geweest. Vol vertrouwen draag ik het stokje over aan mijn opvolger Hanna.

  • Marieke Spliethoff in de Schilderijengalerij van Paleis Het Loo
    De catalogus van de tentoonstelling Koningin Wilhelmina
    De selectiedag van Beeld van Beatrix op Paleis Het Loo
  • Het portret dat van Gerard van Honthorst in 1629 schilderde
    De Kunstzaal in Paleis Het Loo
Marieke Spliethoff in de Schilderijengalerij van Paleis Het Loo
Foto: Saris & den Engelsman
foto vergroten
De catalogus van de tentoonstelling Koningin Wilhelmina
Schilderijen en tekeningen in 2006
foto vergroten
De selectiedag van Beeld van Beatrix op Paleis Het Loo
Foto: ANP
foto vergroten
Het portret dat van Gerard van Honthorst in 1629 schilderde
van de drie oudste kinderen van stadhouder Frederik Hendrik en Amalia van Solms (collectie Paleis Het Loo)
foto vergroten
De Kunstzaal in Paleis Het Loo
Foto: Stef Verstraaten
foto vergroten