Paleis Het Loo | Zomerjurkjes van Wilhelmina en Juliana
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Zomerjurkjes van Wilhelmina en Juliana

dinsdag 7 juni 2016 / door Trudie Rosa de Carvalho

Op 7 juni opent op Paleis Het Loo een kleine tentoonstelling over de zomerjurkjes van de prinsesjes Wilhelmina en Juliana. De opstelling geeft een indruk van blije en zorgeloze zomers op Het Loo.

afb. 1Prinsesjes

Het is voor iedereen altijd meteen duidelijk wanneer er Prinsen- en Prinsessendagen op Paleis Het Loo zijn. Dan vult de lucht zich met vrolijkheid en zwermen vele prinsjes en prinsesjes, gekleed in de mooiste prinsessenjurkjes en met kroontjes op het hoofd, uit over het voorplein, het paleis en de tuinen van het paleis.

Dit jaar is er een extra reden om het paleis van binnen te bezoeken. Want speciaal voor de prinsjes en prinsesjes is er een kleine tentoonstelling van zomerjurkjes van de prinsesjes Wilhelmina en Juliana, die in hun jeugd vele gelukkige zomers doorbrachten op en rond Paleis Het Loo.

De veertien witte jurkjes en jasjes met strikjes, borduursels, randjes en kantjes, worden getoond in een grote ‘kijkdoosvitrine’. In deze kijkdoos wordt de sfeer opgeroepen van het zomerse buitenleven van de prinsesjes, omringd door bloemen, vogels en andere dieren.

zomerjurkjesafbeelding3456

 

Speelhuisje

afb. 7In de vitrine zijn de verhalen – op kinderhoogte – te lezen over de vele gelukkige uren die Wilhelmina en Juliana doorbrachten rond Paleis Het Loo en in het paleispark. Het chalet bij het Oude Loo, dat de vader van Wilhelmina, koning Willem III, in Zwitserse stijl liet bouwen, was hierbij erg belangrijk. In het keukentje met een echt fornuis bakten de prinsesjes zelf koekjes en toffees. Het speelhuisje had ook een bloementuin, hooiberg, moestuin en een speeltuin.

Rondom het huisje woonden enkele dieren, zoals bijvoorbeeld pony’s en paarden, honden, duiven en kippen, waar Wilhelmina en Juliana mee speelden en voor moesten zorgen. Daarmee werd hen verantwoordelijkheid aangeleerd, want spelen was ook altijd leren. Vooral bij de prinsesjes, die immers op een dag koningin van Nederland zouden worden. Het speelhuisje is bewaard gebleven. Het wordt nog steeds gebruikt door de jongste generatie prinsen en prinsessen.

afbeelding8en9zomerjurkjes

 

Staatsietrap

De prinsessenjurkjes zijn te zien in de Audiëntiezaal, de grote ontvangstzaal van het paleis. De muren van deze ontvangstzaal zijn al in 17e eeuw beschilderd met mooie landschappen, die het interieur van de zaal moesten verbinden met de natuur erbuiten. Het ontwerp van de ‘kijkdoos’, die het gevoel van ‘buiten zijn’ versterkt, is in samenhang met deze wandschilderingen bedacht. De grote staatsietrap die naar de Audiëntiezaal leidt, is normaal gesproken voor bezoekers afgesloten. Maar alléén tijdens de Prinsen- en Prinsessendagen mogen de prinsesjes en prinsjes bij uitzondering over deze trap lopen, zoals ook Wilhelmina en Juliana dat mochten. De gouvernante brengt de kinderen naar de zomerjurkjes: hier kunnen ze de vrije en blije zomers van de prinsessen zelf ervaren.

Wij hopen dat de vele prinsjes en prinsesjes die dit jaar naar het paleis komen, en natuurlijk iedereen die met hen meekomt, net zo zullen genieten van deze speciale opstelling, van de zomer én van Paleis Het Loo als vroeger de prinsesjes van Oranje.

 • Prinses Wilhelmina met haar lievelingshond Swell, 1889
  Jasje van prinses Wilhelmina, ca. 1885
  Detail van het jasje van prinses Wilhelmina
 • Jurkje van prinses Juliana, circa 1911-1912
  Detail van het jurkje van prinses Juliana.
  Prinses Juliana voor het chalet, 1911-1912
 • Prinses Juliana en tuinbaas Van den Brink, 1913
  Prinses Juliana en haar vader prins Hendrik zorgden samen voor dit hertje, 1915
Prinses Wilhelmina met haar lievelingshond Swell, 1889
Foto: Richard Kameke, 1889, collectie Paleis Het Loo
foto vergroten
Jasje van prinses Wilhelmina, ca. 1885
Collectie Paleis Het Loo bruikleen SHVHON, foto: Robert Mulder
foto vergroten
Detail van het jasje van prinses Wilhelmina
foto vergroten
Jurkje van prinses Juliana, circa 1911-1912
Collectie Paleis Het Loo bruikleen SHVHON, foto: Tom Haartsen
foto vergroten
Detail van het jurkje van prinses Juliana.
foto vergroten
Prinses Juliana voor het chalet, 1911-1912
Fotograaf onbekend, collectie Koninklijke Verzamelingen, Den Haag
foto vergroten
Prinses Juliana en tuinbaas Van den Brink, 1913
Fotograaf onbekend, collectie Koninklijke Verzamelingen, Den Haag
foto vergroten
Prinses Juliana en haar vader prins Hendrik zorgden samen voor dit hertje, 1915
Fotograaf onbekend, collectie Koninklijke Verzamelingen, Den Haag
foto vergroten