Paleis Het Loo | De IJskelder
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo omdat deze pagina nog niet op de nieuwe website van Paleis Het Loo bevindt. Sluit deze melding of bezoek de nieuwe website.
Sluiten

De IJskelder

De oplettende bezoeker kan bij zijn aankomst op Paleis Het Loo, tijdens de wandeling van de stallen naar het paleis, een flinke heuvel zien liggen met een klein riet gedekt huisje ervoor. Het is de voormalige ijskelder van het paleis.

De Historie

Huidige bewoners

Vermeld in 1808, maar mogelijk al uit het einde van de 17e eeuw. Voor de uitvinding van de koelkast werden bederfelijke zaken met ijs gekoeld. In de winter zaagde men ijsblokken uit de vijvers waarna deze getransporteerd werden naar deze grote, door aarde en schaduwrijke bomen geïsoleerde, kelder. De ijsblokken werden op balken gelegd en om ervoor te zorgen dat ze ook weer makkelijk eruit gehaald konden worden, gebruikten ze zaagsel tussen de ijsblokken.

Van buiten lijkt het een klein huisje, maar de imposante kelder is maar liefst zeven meter in doorsnee en van de bodem tot aan de bovenkant is deze zeker acht meter hoog. Er loopt een gang naar toe, met nissen en haken, waaraan ooit geschoten wild gehangen werd om te besterven.

ijskelder_IMGP1301

 

De kelder is in 1920 voor het laatst gevuld en heeft inmiddels een heel andere bestemming gekregen. U kunt de ijskelder hierdoor helaas niet van binnen bekijken. Het is het onderkomen van een viertal vleermuissoorten (franjestaart, watervleermuis, gewone grootoorvleermuis en meervleermuis), die er overwinteren vanwege de gelijkmatige temperatuur. Dat is ook de reden dat er in de rieten kap vliegopeningen zitten.

Een paar jaar geleden stelde Kroondomein Het Loo de vraag of de heuvel gerestaureerd kon worden. Er was veel zand afgespoeld, het rieten dak was aan onderhoud toe en de temperatuur in de kelder schommelde te veel.

In het kader van een leerproject is er toen een bekleding met stapelzoden aangebracht door leerlingen van de tuinbouwschool uit Twello, in samenwerking met de tuindienst van het Paleis. De heuvel kan er daardoor weer tegen en de vleermuizen kunnen rustig slapen!