Paleis Het Loo | De Kapel
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo omdat deze pagina nog niet op de nieuwe website van Paleis Het Loo bevindt. Sluit deze melding of bezoek de nieuwe website.
Sluiten

De Kapel

De kapel van Paleis Het Loo is gebouwd inĀ 1692 toen het paleis werd uitgebreid met paviljoens aan beide zijden van het hoofdgebouw. Vermoedelijk is de kapel oorspronkelijk bestemd geweest voor de Anglicaanse eredienst; de echtgenote van koning-stadhouder Willem III was de Engelse koningin Mary II Stuart.

blijvende herinnering

De hofkapel is in feite een verkleinde versie van de hoofdbeuk van een grote Hollandse stadskerk. Zo volgt ook de preekstoel het traditionele model: een zeskantige kuip op een voet en een rugschot met een knop voor de baret van de voorganger. Het klankbord dient om het stemgeluid te geleiden.

Tegenover de preekstoel komt uit de betimmering het vorstelijk gestoelte naar voren. Hier staat nu de zetel van koningin Wilhelmina. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw beschoten waar meubelen en kostbaarheden Kapel_beschadiginguit Paleis Het Loo werden bewaard. De armstoel van de koningin is hierbij beschadigd. Na haar terugkeer op Het Loo wenste zij dat het gat in de stoel als blijvende herinnering aan de bezettingstijd voor iedereen te zien zou zijn.

 

familieplechtigheden

Van de hofkapel werd door de stadhouderlijke en koninklijke familie altijd veel gebruik gemaakt. Predikanten beklommen de preekstoel niet alleen tijdens de huisdiensten, maar ook bij familieplechtigheden. In de 19e eeuw legden Marianne, dochter van koning Willem I, en Alexander, zoon van koning Willem II, hier belijdenis af. In 1975 werd prins Floris in de kapel ten doop gehouden, aan het begin van de nieuwe eeuw gevolgd door tal van nichtjes en neefjes. 

watersnoodbijbel

watersnoodbijbelIn 1861 werden delen van Noord-Brabant en Gelderland getroffen door een overstroming. Koning Willem III bracht een bezoek aan de getroffen gebieden. 55.000 mensen droegen tussen de twee cent en één gulden bij om Willem III met deze bijbel als geschenk te bedanken. Vanaf 1862 staat de bijbel in de Kapel op Paleis Het Loo. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de bijbel gestolen, maar later kwam hij opmerkelijk genoeg weer terug op Het Loo: zigeuners vonden de bijbel in de bossen en brachten hem terug naar het paleis.

Precies honderd jaar na de overstroming lag deze ‘Watersnoodbijbel’ op de kist van koningin Wilhelmina, die op 28 november 1962 op Paleis Het Loo overleed. Haar lichaam werd opgebaard in de kapel, aan het einde van de huidige loper. De vier punaises in de vloer geven de plaats aan die de dodenwacht innam.

De Kapel wordt zo nu en dan nog steeds gebruikt bij een koninklijke doop. De laatste doopplechtigheid was de doop van Willem Jan, zoon van prins Floris en prinses Aimée, in 2014.IMG_3004

 

Touchscreen

In de kapel staat een touchscreen met nog meer historische weetjes over de kapel en de bijbel.

  • De vier punaises in de vloer geven de plaats aan die de dodenwacht innam.
    De beschadigde stoel van de koningin
Foto: Henk Visscher
foto vergroten
De vier punaises in de vloer geven de plaats aan die de dodenwacht innam.
foto vergroten
De beschadigde stoel van de koningin
foto vergroten