Paleis Het Loo | De tijd van regenten & vorsten
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo omdat deze pagina nog niet op de nieuwe website van Paleis Het Loo bevindt. Sluit deze melding of bezoek de nieuwe website.
Sluiten

De tijd van regenten & vorsten

Wie hoort er thuis in de geschiedenis methode? Franse Lodewijk IVX en Koning Stadhouder Willem III zijn enerzijds aardsrivalen en anderzijds inspireren ze elkaar. Onderzoek en ga het debat met elkaar aan! Beide vorsten hebben veel invloed gehad op hun land en volk: In het streven van deze vorsten naar absolute macht, de bijzondere plaats in staatkundig opzicht, de bloei in econo­misch en cultureel opzicht van de Nederlandse Republiek, de wereldwijde handels­contacten en het begin van een wereldeconomie.

Doel van de les

in het paleis

  • Leerlingen leren de Europese geschiedenis te concretiseren aan de hand van koning-stadhouder Willem III in relatie tot de 17e eeuw.
  • Leerlingen leren hoe koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary in de 17e eeuw op Paleis Het Loo woonden.
  • Leerlingen leren over de rol van Willem III in de geschiedenis van de Nederlan­den en Europa in de Gouden Eeuw.
  • Leerlingen onderzoeken uitingen van het streven naar absolute macht door de Oranjes.
  • Leerlingen leren over de wereldwijde handelscontacten in de Gouden Eeuw en ontdekken kenmerken hiervan op Paleis Het Loo.
  • Leerlingen leren over cultuur in de Gouden Eeuw en zien daarvan concrete voorbeelden op Paleis Het Loo
  • Leerlingen leren samenwerken.
  • Leerlingen leren debatteren, argumenteren en verdiepen zich in standplaatsge­bondenheid.

Rob Voss FotografieBij het Entreegebouw van Paleis Het Loo wordt u met uw leerlingen ontvangen door de museumdocent. Onze museumdocent geeft een korte rondleiding ter introductie van Willem III en zijn vrouw Mary en hun leven op Paleis Het Loo. Vervolgens gaan de leerlingen in het paleis (en indien gewenst ook in de tuin) in kleine groepjes op zoek naar bewijsstukken van de Gouden Eeuw aan de hand van één van deze drie thema’s: wereldwijde handelscontacten, cultuur en het streven naar absolute macht (Willem III).

Met behulp van een bronnenboek bekijken de leerlingen diverse  bewijsstukken. Welke vinden zij het meest van belang voor hun thema? Hiervan stellen zij een top drie samen die ze tot slot met hun motivatie presenteren: Waarom is dit voorwerp het beste bewijsstuk van de Gouden Eeuw?

OP SCHOOL

ERVARING VAN EEN docent

Bij dit programma is een uitgebreid lespakket ontwikkeld, waarmee u op school het museumbezoek kunt voorbereiden en afronden.

Bekijk de docentenhandleiding van het educatieve programma ‘De tijd van regenten & vorsten’. Afhankelijk van uw wensen en mogelijkheden kunt u uit een aantal onderdelen zelf het lesprogramma samenstellen. Wij doen suggesties voor een voorbereidende les op school (30 of 50 minuten), een bezoek aan Paleis Het Loo (90 of 120 minuten) en een afrondende les in de klas (50 of 100 minuten).

‘Er waren goede museumdocenten die de doelgroep, 14-15 jarigen, goed benaderden en in een uur de belangrijkste zaken toch goed voor het voetlicht kregen en de leerlingen wisten te boeien.’, aldus een docent.

algemene informatie

Een goede voorbereiding staat garant voor een succesvol bezoek. Gaan we in de ochtend of in de middag? Hoeveel begeleiders zijn er nodig en wat doen we met de lunch?

Wij adviseren u graag vrijblijvend over de mogelijkheden: educatie@paleishetloo.nl of 055-5772465.

Doelgroephavo / vwo geschiedenis
Duur90 minuten
Periodegehele schooljaar

Paleis Het Loo is op maandag gesloten.

Voor een klas van maximaal 30 leerlingen zijn de kosten € 100,-. Dit bedrag is inclusief entree voor leerlingen en begeleiders, parkeren, lesmateriaal en begeleiding door de museumdocent. Betaling met CJP is mogelijk!

Combineer uw bezoek aan Paleis Het Loo met een educatieve rondwandeling door het paleispark. We informeren u graag over de mogelijkheden.

Lees meer over de route naar het paleis.

Aanmelden

Heeft u vragen over dit lesprogramma? Neem dan contact op via telefoonnummer 055 – 577 24 65. Voor het direct reserveren kunt u het formulier gebruiken.