Paleis Het Loo | Delfts blauw in de tuinen
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo omdat deze pagina nog niet op de nieuwe website van Paleis Het Loo bevindt. Sluit deze melding of bezoek de nieuwe website.
Sluiten

Delfts blauw in de tuinen

Op Paleis Het Loo zijn bijzondere Delfts blauwe tuinvazen te zien. De vazen zijn vervaardigd naar voorbeeld van drie nog bestaande originelen, die in de 17e eeuw zijn gemaakt voor de eerste bewoners van Paleis Het Loo, Koning-Stadhouder Willem III en Koningin Mary. Het plaatsen van deze vazen in de paleistuinen in 2016 was de bekroning van de tuinrenovatie. Het project kwam tot stand dankzij een extra bijdrage van de BankGiro Loterij, mogelijk gemaakt door de vele Nederlanders die meespelen in de cultuurloterij van Nederland.

Delfts blauw herenigd met Het Loo

Delfts blauw

 

 

5. Blauw & Bont, Delfts blauw in de paleistuinen, Paleis Het Loo 2016_LR_IMGL9026Delfts aardewerk vazen waren in de 17e eeuw zeer exclusieve blikvangers in veel baroktuinen; ze werden gevuld met destijds kostbare exotische planten, zoals oranjeboompjes en ananasplanten. Het was koningin Mary die de basis legde voor het Delfts blauw als nationaal icoon. Van de oorspronkelijke vazen op Het Loo zijn helaas alleen scherven overgebleven. Verspreid over Europa zijn er drie originele koninklijke vazen achterhaald, die als voorbeeld dienden voor het vervaardigen van de vazen voor in de paleistuinen: in Schloss Favorite in Baden-Württemberg, in Erddig Hall in Wales en in Frankrijk. In 2010 werd deze laatste vaas aangekocht door Paleis Het Loo.

in de tuinen

17e-eeuwse techniek

4. Blauw & Bont, Delfts blauw in de paleistuinen, Paleis Het Loo 2016_LR_IMGL9008De vazen staan in het zomerseizoen (23 mei t/m 1 oktober 2017) in de paleistuinen. In de winter zijn er een aantal in het paleis te zien. Gedurende het hele jaar is een toelichting op het project te zien in de Oostvleugel van het paleis. Deze presentatie, ‘Blauw & Bont, Delfts blauw in de paleistuinen’, illustreert met filmbeelden het productieproces van de vazen. Daarnaast wordt het verhaal verteld over de liefde van koningin Mary voor Delfts blauw en de tuinen.

De presentatie in de Oostvleugel is geopend van 13:00–17:00 uur.

1. Blauw & Bont, Delfts blauw in de paleistuinen. Foto Hesmerg ( ACL6042_IMGL8590)In het project is nauw samengewerkt met de faculteit Industrieel Ontwerpen van de Technische Universiteit Delft, die met de modernste technieken scans van de bewaard gebleven tuinvazen maakte voor de mallen. De productie en de handbeschildering van de vazen zijn uitgevoerd door Koninklijke Tichelaar Makkum, waarbij de hoogstaande 17e-eeuwse tinglazuurtechniek is toegepast. Zo zijn innovatie en ambacht in dit project samengebracht.

 

opening

met dank aan

Het Delfts blauw werd door de eerste bewoners van Paleis Het Loo, Koning-Stadhouder Willem III en Koningin Mary, naar Paleis Het Loo gehaald. Ruim 300 jaar later, op 17 juni 2016, werd de opening van het project ‘Blauw & Bont, Delfts blauw in de paleistuinen’ verricht door de laatste bewoners, Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet en Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven.

1. Opening Blauw en Bont in de paleistuinen door Prinses Margriet en Prof. Pieter van Vollenhoven_DSC_0382_bewerkt

 

 

 

 

Dit project is mogelijk gemaakt door:

BGL_CORP_RGB

 

 

 

4xlogo-2

 • Twee Delfts blauwe tuinvazen
  Tuinvaas gedecoreerd met het monogram van Willem en Mary
  Fragmenten van twee tuinvazen
  Hand beschildering
 • Delfts blauwe tuinvazen vervaardigd naar 17e-eeuwse vorstelijke voorbeelden
  Tuinvaas gedecoreerd met vorstelijke symboliek van Willem en Mary
  Het dompelen van de tuinvazen
  Prinses Mary door Adriaen de Hennin, 1677
 • Directeur Michel van Maarseveen ontvangt BankGiro Loterij cheque
Twee Delfts blauwe tuinvazen
Links circa 1690, rechts 2015. Delft, plateelbakkerij De Grieksche A / Koninklijke Tichelaar Makkum, tinglazuuraardewerk, collectie Paleis Het Loo.
foto vergroten
Tuinvaas gedecoreerd met het monogram van Willem en Mary
Naar een 17e-eeuws Delfts voorbeeld in de collectie van Schloss Favorite (DL). Koninklijke Tichelaar Makkum, 2016, tinglazuuraardewerk, collectie Paleis Het Loo,
foto vergroten
Fragmenten van twee tuinvazen
Opgegraven in de Koninginnetuin van Paleis Het Loo. Delft, circa 1690, tinglazuuraardewerk, collectie Paleis Het Loo
foto vergroten
Hand beschildering
foto vergroten
Delfts blauwe tuinvazen vervaardigd naar 17e-eeuwse vorstelijke voorbeelden
Koninklijke Tichelaar Makkum, 2016, tinglazuuraardewerk, collectie Paleis Het Loo Foto: Hesmerg
foto vergroten
Tuinvaas gedecoreerd met vorstelijke symboliek van Willem en Mary
Delft, plateelbakkerij De Grieksche A, circa 1690, tinglazuuraardewerk, collectie Paleis Het Loo. Foto: Tom Haartsen
foto vergroten
Het dompelen van de tuinvazen
foto vergroten
Prinses Mary door Adriaen de Hennin, 1677
Collectie Paleis Het Loo
foto vergroten
Directeur Michel van Maarseveen ontvangt BankGiro Loterij cheque
voor 'Blauw & Bont, Delfts blauw in de paleistuinen' tijdens Goed Geld Gala 2015 van de BankGiro Loterij. Foto: Roy Beusker Fotografie
foto vergroten