Paleis Het Loo | Kerst met Prinses Margriet
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Kerst met Prinses Margriet

donderdag 10 december 2015

Vanaf 12 december is Paleis Het Loo drie weken lang weer omgetoverd tot ‘Winterpaleis Het Loo’, met dit jaar speciale aandacht voor H.K.H. Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven als laatste bewoners van het paleis. Blikvanger is de gedekte tafel van het huwelijksdéjeuner uit 1967, met de trouwjurk en het uniform van de Prinses en de heer Van Vollenhoven, opgesteld in de Audiëntiezaal. Traditiegetrouw zijn in het paleis veel vertrekken sfeervol ingericht met gedekte tafels, versierde kerstbomen en groendecoraties. Op het Stallenplein kan worden geschaatst op een echte ijsbaan en voor kinderen zijn er extra activiteiten. Paleis Het Loo en de ijsbaan zijn tijdens de kerstvakantie op maandag 21 en 28 december extra geopend.

Laatste bewoners

Corps Diplomatique

3. Prinses Margriet en haar gezin voor Paleis Het Loo, 1974 . Foto collectie Paleis Het Loo, ApeldoornHet is dit jaar 40 jaar geleden dat Prinses Margriet en de heer van Vollenhoven in Paleis Het Loo woonden. Vanaf hun huwelijk in 1967 betrokken zij de Oostvleugel van het paleis, tot zij in 1975 met hun vier zonen verhuisden naar een nieuwe woning, Huis Het Loo. Speciaal door de Prinses geselecteerde persoonlijke voorwerpen, zoals geschenken, favoriet kinderspeelgoed, foto’s en filmpjes, brengen herinneringen uit de jaren op het paleis weer tot leven. In de Oostvleugel is de originele Eetkamer van de Prinses opengesteld en te zien hoe het gezin in de jaren zeventig kerst vierde. De feestelijk versierde kinderstoel herinnert aan de verjaardag van de kleine Prins Bernhard op eerste kerstdag.

Kerst_2015_024_LR_Paleis Het Loo_Tafel_MáximaIn de Nieuwe Eetzaal is een verkleinde versie van het galadiner voor het Corps Diplomatique gedekt, zoals Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima dat in juni 2015 aanboden in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

De tafel op Paleis Het Loo is gedekt voor twaalf personen; in werkelijkheid waren er bij dit diner ruim 230 gasten aanwezig.

Orgelconcert

schaatsen op Het Loo

 Op dinsdag 22 december bespeelt de bekende organist Sander van Marion het historische orgel in de Kapel van het paleis. De concerten starten om 12.00, 14.30 en 16.00 uur en duren ca. 45 minuten. Het bijwonen van een concert is gratis op vertoon van een regulier entreebewijs, reserveren niet mogelijk.
De groenversiering in de Kapel is dit jaar gemaakt door studenten van de MBO-opleiding Bloem & Design aan het AOC Oost in Twello.

Winterpaleis, ijsbaan foto Paleis Het Loo_160De ijsbaan is toegankelijk met een entreebewijs voor het museum of een schaatsticket. Schaatsen kunnen gratis worden geleend, zolang beschikbaar. Op diverse dagen worden er bij de ijsbaan muzikale optredens verzorgd.

  • Prinses Margriet en haar gezin voor Paleis Het Loo, 1974
    Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven
    Kersttafel in voormalige eetkamer prinses Margriet
    Detailfoto van gedekte tafel in de Nieuwe Eetzaal
Prinses Margriet en haar gezin voor Paleis Het Loo, 1974
foto vergroten
Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven
bij de huwelijksplechtigheid in de St Jacobskerk Den Haag 10 januari 1967
foto vergroten
Kersttafel in voormalige eetkamer prinses Margriet
foto vergroten
Detailfoto van gedekte tafel in de Nieuwe Eetzaal
foto vergroten