Paleis Het Loo | Koninklijk Groen: baroktuin ontdekken en ontwerpen
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo omdat deze pagina nog niet op de nieuwe website van Paleis Het Loo bevindt. Sluit deze melding of bezoek de nieuwe website.
Sluiten

Koninklijk Groen: baroktuin ontdekken en ontwerpen

Hoe ontwerp je een baroktuin, welke stijlkenmerken horen daarbij en welke beplanting? Ga op onderzoek uit en ontwerp een moderne baroktuin. Dit lesprogramma is bedoeld voor leerlingen van VMBO Groen bovenbouw. Voor VMBO Groen sluit het programma aan bij profielmodule 3: Vergroening stedelijke omgeving en keuzemodule: Tuinontwerp en –aanleg.

Doel van de les

in de paleistuin

  • Leerlingen leren dat hun toekomstige beroep al eeuwenoud is.
  • Leerlingen ontdekken de relatie tussen hun vak, het paleis, de tuinen en de geschiedenis.
  • Leerlingen kennen de belangrijkste kenmerken van een baroktuin en herkennen die in de tuinen van Het Loo.
  • Leerlingen kunnen zelf een tuin ontwerpen in de barokstijl.
  • Leerlingen kunnen een ontwerptekening op schaal maken.
  • Leerlingen passen symbolen en een legenda toe in hun tuinontwerp.
  • Leerlingen werken aan presentatievaardigheden.
  • Leerlingen kunnen samenwerken.

Paleis Het Loo, tuinen van Paleis Het Loo in Apeldoorn, historische tuinontwerpen,

Dit lesprogramma is bedoeld voor leerlingen van VMBO Groen bovenbouw. Het sluit aan bij profielmodule 3: Vergroening stedelijke omgeving en keuzemodule: tuinontwerp en –aanleg.

Het bezoek aan Paleis Het Loo wordt geheel begeleid door één of meer museumdocenten, afhankelijk van de groepsgrootte. U wordt met uw klas opgehaald bij het Entreegebouw. Daar vandaan loopt u met de museumdocent(en) naar het paleis en de tuinen. In elk deel van de tuinen, zoals de Koningstuin en de Boventuin, krijgen zij een korte uitleg van de museumdocent. Vervolgens gaan zij aan de hand van een ideeëngids nadenken over onderdelen voor hun tuin, zoals bijvoorbeeld de plaats en invulling van de parterres en waterwerken. Zij kunnen deze intekenen op een ontwerpblad en tevens schetsen maken voor hun tuin. Op basis van de ingevulde ideeëngids kunnen zij vervolgens op school hun ontwerp afmaken.

OP SCHOOL

ervaring van een docent

Bij dit programma is een uitgebreid lespakket ontwikkeld. Kern van het lesprogramma is het ontwerpen van een baroktuin. De leerlingen/ studenten gaan in groepjes aan de slag met het ontwerpen van een baroktuin op schaal. De opdracht bestaat uit drie stappen. Stap 1 maken de leerlingen/ studenten tijdens de voorbereidende les. Zij gaan dan informatie opzoeken over baroktuinen. Tijdens het bezoek aan de tuinen van Paleis Het Loo doen zij inspiratie op voor hun eigen ontwerp en kunnen zij ideeën optekenen in een speciale gids. Dat is stap 2. Tenslotte, stap 3, maken zij hun ontwerp af op school en presenteren zij hun baroktuin aan hun klasgenoten.

Bekijk de docentenhandleiding van het educatieve programma ‘VMBO Koninklijk Groen: baroktuin ontdekken en ontwerpen’ met de uitgewerkte voorbereidende en afrondende activiteiten.

‘Bedankt weer voor de prettige en betrokken ontvangst en de betaalbare mogelijkheid om met leerlingen deze excursie te doen!’, aldus een docent van het Terra College (Groen).

algemene informatie

kosten

Een goede voorbereiding staat garant voor een succesvol bezoek. Gaan we in de ochtend of in de middag? Hoeveel begeleiders zijn er nodig en wat doen we met de lunch?

Wij adviseren u graag vrijblijvend over de mogelijkheden: educatie@paleishetloo.nl of 055-5772465.

Doelgroepvmbo groenopleidingen
Duur90 minuten
Periodegehele schooljaar

Paleis Het Loo is op maandag gesloten.

Voor een klas van maximaal 30 leerlingen zijn de kosten
€ 100,-. Dit bedrag is inclusief entree voor leerlingen en begeleiders, parkeren, lesmateriaal en begeleiding door de museumdocent. Betaling met CJP is mogelijk!

Combineer uw bezoek aan Paleis Het Loo met een educatieve rondwandeling door het paleispark. We informeren u graag over de mogelijkheden.

Lees meer over de route naar het paleis.

Aanmelden

Heeft u vragen over dit lesprogramma? Neem dan contact op via telefoonnummer 055 – 577 24 65. Voor het direct reserveren kunt u het formulier gebruiken.