Paleis Het Loo | Koninklijk Groen – MBO niveau 3 en 4
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo omdat deze pagina nog niet op de nieuwe website van Paleis Het Loo bevindt. Sluit deze melding of bezoek de nieuwe website.
Sluiten

Koninklijk Groen – MBO niveau 3 en 4

In de 17e eeuw werd te midden van de ruige heidevlakten op de Veluwe een indrukwekkende baroktuin ontworpen, gerealiseerd en onderhouden. Ervaar wat een 17e-eeuwse baroktuin bijzonder maakt en ontdek de verschillen in aanleg en onderhoudstechnieken toen en nu! Ontwerp zelf een moderne baroktuin op schaal. Dit lesprogramma neemt studenten van Groen-opleidingen mee naar de werkzaamheden van Tuindienst van Paleis Het Loo. Al een aantal eeuwen werken tuinmannen in deze paleistuin in dienst van de vorsten.

Doel van de les

in de paleistuin

  • tuin_benedentuin nieuwe beplanting zomer_IMGP0734Studenten leren dat hun toekomstig vak al eeuwenoud beroep is.
  • Studenten ontdekken de relatie tussen hun vak, het paleis, de tuinen en de geschiedenis.
  • Studenten leren de belangrijkste kenmerken van een baroktuin en kunnen die herkennen in de tuinen van Paleis Het Loo.
  • Studenten kunnen zelf een tuin ontwerpen in de stijl van de barok.
  • Studenten kunnen een ontwerptekening op schaal maken.
  • Studenten kunnen symbolen en een legenda toepassen in hun tuinontwerp.
  • Studenten werken aan presentatievaardigheden.
  • Studenten kunnen samenwerken.

Extra: kijkje achter de schermen
U kunt het bezoek verlengen van 90 naar tot 120 minuten. In het extra halfuur krijgen de leerlingen/ studenten onder andere een uniek kijkje achter de schermen. Zij gaan namelijk zowel naar de pompkelder als de bloemenkamer.

Paleis Het Loo, tuinen van Paleis Het Loo in Apeldoorn, historische tuinontwerpen,

Dit lesprogramma is bedoeld voor studenten MBO 3-4 Groene Ruimte. ‘Koninklijk Groen’ sluit aan bij het basisdeel: Uitvoeren werkzaamheden ten behoeve van aanleg/inrichting en onderhoud/beheer natuur, grond en water van het kwalificatiedossier Groene Ruimte en specifiek bij de profieldelen 4 (vakbekwaam hovenier) en 7 (opzichter/uitvoerder groene ruimte).

Het bezoek aan Paleis Het Loo wordt geheel begeleid door één of meer museumdocenten, afhankelijk van de groepsgrootte. U wordt met uw klas opgehaald bij het Entreegebouw en gezamenlijk lopen we naar het paleis. De museumdocent verzorgt een introductie in de tuinen waarna de studenten in kleine groepjes aan de slag gaan  met een ontwerpopdracht (zie voor meer informatie de docentenhandleiding).

Op school

Ervaring van een docent

Bij dit programma is een uitgebreid lespakket ontwikkeld, om het museumbezoek voor te bereiden en af te ronden.

Bekijk de docentenhandleiding van het educatieve programma ‘Koninklijk Groen: baroktuin ontdekken en ontwerpen’ met de uitgewerkte voorbereidende en afrondende activiteiten.

Wij hebben op 5 oktober een fantastisch bezoek gehad aan de tuinen van Het Loo, en hebben zelfs een glimp van Koningin Máxima mogen opvangen! Ik ben het meest enthousiast over de persoonlijke rondleiding in kleine groepen en het plaatsen van de stijlkenmerken van de tuinen in de context van de tijd. Het bezoek heeft veel inzicht gegeven in het specifieke onderhoud van de tuinen. De studenten waren allemaal zeer enthousiast.”, aldus een docent (van 1e jaars studenten HBO Landschapsinrichting)

 

Praktische informatie

kosten

Een goede voorbereiding staat garant voor een succesvol bezoek. Gaan we in de ochtend of in de middag? Hoeveel begeleiders zijn er nodig en wat doen we met de lunch?

Wij adviseren u graag vrijblijvend over de mogelijkheden: educatie@paleishetloo.nl of 055-5772465.

DoelgroepMBO Groenopleidingen niveau 3 en 4
Duur programma90 tot 120 minuten
Periodegehele schooljaar

Paleis Het Loo is op maandag gesloten.

Voor een klas van maximaal 30 studenten zijn de kosten € 100,- of  € 125,- (afhankelijk van de duur van het programma). Dit bedrag is inclusief entree voor studenten en begeleiders, parkeren, lesmateriaal en begeleiding door de museumdocent.

Combineer uw bezoek aan Paleis Het Loo met een educatieve rondwandeling door het paleispark. We informeren u graag over de mogelijkheden.

Lees meer over de route naar het paleis.

Aanmelden

Heeft u vragen over dit lesprogramma? Neem dan contact op via telefoonnummer 055 – 577 24 65. Voor het direct reserveren kunt u het formulier gebruiken.

Foto: Fred Roest
foto vergroten