Paleis Het Loo | Lesprogramma bij Chapeaux!
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Lesprogramma bij Chapeaux!

Bij de tentoonstelling ‘Chapeaux! De hoeden van Koningin Beatrix’ heeft de afdeling Educatie van Paleis Het Loo een lesprogramma ontwikkeld voor leerlingen uit het primair onderwijs (bovenbouw) en het voortgezet onderwijs (kunstvakken CKV en Kunst Algemeen). In dit lesprogramma gaat het vooral om de vormgeving van de hoeden. Het lesprogramma bestaat uit een voorbereidende les op school, een door museumdocenten begeleid bezoek aan de tentoonstelling en een afrondende les op school.

Deze speciale museumles is niet meer beschikbaar.

Inhoud primair onderwijs

Inhoud voortgezet onderwijs

 • Tijdens een voorbereidende les op school ontdekken de leerlingen de functie van een hoofddeksel bij verschillende beroepen. Waarom worden er hoofddeksels gedragen? En waarom draagt de koningin een hoed en geen kroon?
 • Een bezoek aan de tentoonstelling ‘Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix’ op Paleis Het Loo. Museumdocenten brengen, tijdens deze 1,5 uur durende museumles, de hoed als deel van het uniform van de koningin tot leven. Met behulp van een ontwerpblad kiezen leerlingen de meest koninklijke hoed uit. Zij onderzoeken wat een hoed koninklijk maakt. Is dat de kleur, het materiaal of de vorm? Na de rondleiding worden de bevindingen van de leerlingen kort besproken in de educatieruimte.
 • Met de inspiratie van de hoeden van Koningin Beatrix ontwerpen de leerlingen in de afrondende les op school zelf een hoed. Ze kiezen een beroep en geven aan waarom bij dat beroep een hoed past.
 • Tijdens een voorbereidende les op school analyseren leerlingen een aantal verschillende portretten van Koningin Beatrix op vorm, inhoud en functie. Vervolgens komen de leerlingen gezamenlijk tot een conclusie. Wat maakt Koningin Beatrix zo herkenbaar en waaruit bestaat haar ‘image’? Hoe belangrijk is ‘image-building’ voor een staatshoofd?
 • Een bezoek aan de tentoonstelling ‘Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix’ op Paleis Het Loo. Tijdens deze 1,5 uur durende museumles analyseren de museumdocenten samen met de leerlingen een aantal hoeden op vormgevingsaspecten. Met behulp van een analyseschema vergelijken zij zelfstandig een drietal hoeden met elkaar die zij vervolgens koppelen aan de context. Welke hoed past qua vormgeving het beste bij de gelegenheid? Na de rondleiding worden de bevindingen in de educatieruimte besproken.
 • In een afrondende les op school onderzoeken de leerlingen hoe belangrijk ‘image-building’ voor hunzelf is. Waaruit bestaat hun eigen ‘image’ en waardoor wordt het beïnvloed?

Algemene informatie

Kosten

Een goede voorbereiding staat garant voor een succesvol bezoek. Gaan we in de ochtend of in de middag? Hoeveel begeleiders zijn er nodig en wat doen we met de lunch?

Wij adviseren u graag vrijblijvend over de mogelijkheden: educatie@paleishetloo.nl of 055-5772465.

DoelgroepPO & VO
Duur90 minuten
Periodetot de herfstvakantie

Paleis Het Loo is op maandag gesloten.

Voor een klas van maximaal 30 leerlingen zijn de kosten
€ 100,-. Dit bedrag is inclusief entree voor leerlingen en begeleiders, parkeren, lesmateriaal en begeleiding door de museumdocent.

Combineer uw bezoek aan Paleis Het Loo met een educatieve rondwandeling door het paleispark. We informeren u graag over de mogelijkheden.

Lees meer over de route naar het paleis.

Aanmelden

Heeft u vragen over dit lesprogramma? Neem dan contact op via telefoonnummer 055 – 577 24 65. Voor het direct reserveren kunt u het formulier gebruiken.

 • Prinses Beatrix
  tentoonstelling Chapeaux!
  tentoonstelling Chapeaux!
  Koningin Beatrix
Prinses Beatrix
opent tentoonstelling Chapeaux! Foto: Frank van Beek
foto vergroten
tentoonstelling Chapeaux!
foto vergroten
tentoonstelling Chapeaux!
foto vergroten
Koningin Beatrix
bezoek aan Friesland, 2006. Foto PPE
foto vergroten