Paleis Het Loo | Lesprogramma over Der Kaiser!
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Lesprogramma over Der Kaiser!

Paleisreis afgekapte sjerp turqoise (variant 15)Bij de tentoonstelling ‘Der Kaiser!’ heeft de afdeling Educatie van Paleis Het Loo een lesprogramma ontwikkeld voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Het lesprogramma plaatst keizer Wilhelm II in de context van de Europese geschiedenis rond de Eerste Wereldoorlog en sluit daarmee goed aan bij de geschiedenisprogramma’s in de derde klas en de bovenbouw van havo en vwo.

Deze speciale museumles wordt gegeven t/m 28 februari 2016.

inhoud museumles

Het lesprogramma bestaat uit een voorbereidende les op school, een door museumdocenten begeleid bezoek aan de tentoonstelling en een afrondende les op school. De inhoud van de verschillende onderdelen is als volgt:

 • Een voorbereidende les op school, bestaande uit een inhoudelijke powerpoint en een online game die de voorkennis van de leerlingen activeert en hun nieuwsgierigheid prikkelt.
 • Een bezoek aan de tentoonstelling ‘Der Kaiser!’ op Paleis Het Loo. Museumdocenten zullen tijdens deze 1,5 uur durende museumles, in een korte rondleiding, het leven van de Duitse keizer aan de hand van de tentoongestelde voorwerpen tot leven brengen. Met behulp van een opdrachtenblad gaan de leerlingen vervolgens in groepjes als onderzoeksjournalisten zelfstandig in de tentoonstelling aan het werk. Bij het uitwerken van de opdrachten maken de leerlingen veel gebruik van historische bronnen. In de educatieruimte van Paleis Het Loo worden hun bevindingen kort besproken.
 • In een afrondende les op school gaan de leerlingen aan de slag met beeldbronanalyse. Hoe kijken zij na het bezoeken van de tentoonstelling naar Der Kaiser? Welke beeld past het best bij hem, waarom vinden zij dat? En wat vertelt het door hen gekozen beeld ons na een grondige analyse?

 

 

25% korting op het lesprogramma

Voor een klas van max. 30 leerlingen inclusief entree tentoonstelling ‘ Der Kaiser!’  op Paleis Het Loo voor leerlingen en begeleiders, parkeren, lesmateriaal en begeleiding door de museumdocent betaalt u nu geen
€ 100, maar € 75!

 

Aanmelden

Om de schoolbezoeken goed te kunnen indelen, vragen wij u om uw schoolbezoek bij ons aan te melden.

3. Overzicht tentoonstelling. Foto Menno Mulder

 

 • Mercedes Der Kaiser in opstelling.
  Bewerking Wilhelm II in uniform Garde du Corps
  Diner tgv het huwelijk van de dochter
  reconstructie van dinertafel
 • Wilhelm II in uniform Garde du Corps
Mercedes Der Kaiser in opstelling.
Foto: Menno Mulder
foto vergroten
Bewerking Wilhelm II in uniform Garde du Corps
helm met zilveren adelaar, ca 1889. Foto Huis Doorn
foto vergroten
Diner tgv het huwelijk van de dochter
van keizer WIlhelm II, 1913, J. Matania. Foto Huis Doorn
foto vergroten
reconstructie van dinertafel
Foto: Menno Mulder
foto vergroten
Wilhelm II in uniform Garde du Corps
Foto: Huis Doorn
foto vergroten