Paleis Het Loo | Ridders van Oranje
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Ridders van Oranje

Wat hebben moderne helden als Gijs Tuinman en Marco Kroon gemeen met erfprins Willem, de ‘held van Waterloo’? Of met luitenant-ter-zee Van Speijk die zijn boot opblies terwijl hij uitriep “dan liever de lucht in!” Of met stadhouder Willem V die in 1752 als vierjarig jongetje ridder in de Orde van de Kousenband werd? Van 10 maart tot en met 31 mei 2015 organiseert Paleis Het Loo de tentoonstelling Ridders van Oranje, waarin al deze ridders de revue passeren in een overzicht van vier eeuwen ridderorden aan vorst & volk. 

Audiëntiezaal

Oostvleugel

De tentoonstelling bestaat uit twee onderdelen, lintjes aan de vorst en lintjes aan het volk. In de Audiëntiezaal worden de onderscheidingen van verschillende vorsten getoond, die zelf geridderd werden. Zoals de ridderorden van koning Willem II, de ‘held van Waterloo’, en de kostbare keten van de Orde van de Kousenband, gedragen door koningin Wilhelmina.

In de Oostvleugel zijn de lintjes aan het volk te zien. In 1815 stichtte koning Willem I de eerste twee ridderorden, de Militaire Willems-Orde, als hoogste dapperheidsonderscheiding, en de Orde van de Nederlandse Leeuw, als hoogste onderscheiding voor bijzondere burgers. Ordetekenen, portretten en andere markante voorwerpen illustreren het tweehonderdjarig bestaan van beide onderscheidingen.

De Oostvleugel is geopend vanaf 13.00 uur.

Korting voor veteranen

Houders van een veteranenpas ontvangen tijdens de tentoonstelling ‘Ridders van Oranje’ korting op de entree. Op vertoon van de veteranenpas betaalt de pashouder € 5,00 entree in plaats van € 14,50. De korting is geldig van 10 maart t/m 31 mei 2015 voor maximaal 1 persoon per pas en geldt niet in combinatie met andere acties. Korting is niet inwisselbaar voor contanten.

  • Uitreiking Militaire Willems-Orde
    Borstster koningin Wilhelmina
    Juliana speldt haar moeder de Militaire Willemsorde op (1948)
    Opening Ridders van Oranje
Uitreiking Militaire Willems-Orde
aan Gijs Tuinman door Z.M. Koning Willem-Alexander. Foto: ANP
foto vergroten
Borstster koningin Wilhelmina
Met diamanten afgezet, horende bij grootlint in de Leopoldsorde van België. Foto: Paleis Het Loo
foto vergroten
Juliana speldt haar moeder de Militaire Willemsorde op (1948)
Collectie: Koninklijk Huisarchief
foto vergroten
Opening Ridders van Oranje
met Marco Kroon en Gijs Tuinman. Foto: De Stentor / Cees Baars
foto vergroten