Paleis Het Loo | Audiëntiezaal
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Audiëntiezaal

dancing till midnight

Plafond

De feesten van weleer zijn voelbaar in deze zaal. Onder een ‘hemel’ van torso’s werd gedanst en gegeten. Zien en gezien worden: daar ging het om. Dat betekende een uiterst minutieuze voorbereiding.

 

Hovelingen waren druk in de weer met waskommen, scheerspiegels, het borstelen van haren, het oppoetsen van tasjes, sieraden en andere accessoires. En niet te vergeten het opspelden van de ordetekens. Er moest gepronkt worden.

 

Op de zolders van de museumdepots staan grote stevige kasten met de gebruiksvoorwerpen en versierselen van toen. Schappen vol prachtige waskommen. Maar ook de meest schitterende hoedendozen. Daar, aan het einde van de gang, staat een mooie doos met een veelzeggend label: Prinses. Het is de hoedendoos van Wilhelmina.

In een van de best bewaarde interieurs van Nederland (eind 17e eeuw) spant dit plafond de kroon. Daniel Marot leverde in 1692 het ontwerp. Het schitterende houten koepelplafond heeft een trompe-l’oeil schildering. Ontblote bovenlijven, tapijten en vele bloemslingers lijken werkelijk over de galerij te hangen. Grote gebaren waren Daniel Marot niet vreemd!

 

De muziek die gespeeld wordt is Canto Ostinato – Simeon ten Holt, uitgevoerd door Jeroen van Veen.

 • JANTAMINIAU - Zilverlook
  JANTAMINIAU - Rode-deux-pièces
  Jasper van Grootel / JSPR - Stalen kabinetten
  Joseph Germain Dutalis - Juwelenkist
 • Modehuis Nicaud (Paleis Het Loo) - Galalijfje
  Paleis Het Loo - Hoedendozen
  Iris van Daalen (Studio Thier&vanDaalen) - Graphical Hair
  Erwin Hoogerwoord - TimeSphere
 • Karin Niemantsverdriet - Memento
  Maijke Receveur - Een klein gebaar
  Iris Nieuwenburg - Floating Time
  Hozan Zangana - Perfume
 • Winde Rienstra - A forgotten path
  Hester van Eeghen - Etui van roggeleer
JANTAMINIAU - Zilverlook
Het volumineuze, mysterieus gelaagde avondtoilet vormt een oogverblindende ontmoeting tussen tribale Afrikaanse silhouetten en dessins van Oezbekistaanse ikats. Het patroon wordt gevormd door een bijzonder borduursel van gracieus bewegende zilverkleurige glastubes. Foto Peter Stigter.
foto vergroten
JANTAMINIAU - Rode-deux-pièces
Een ravissant deux-pièces als paradijselijke bloemenpracht. Duizenden cirkels van vier tot veertig centimeter zorgen voor fascinerende volumeverschillen. De toename van stof veroorzaakt een overweldigende explosie van tule. Foto Peter Stigter.
foto vergroten
Jasper van Grootel / JSPR - Stalen kabinetten
Handgemaakt en chic gepoedercoat vormen de stalen vitrines in allerlei soorten en maten esthetische etalages. Sprankelende kroonjuwelen, frêle serviezen en dierbare snuisterijen kunnen hier uitbundig in pronken.
foto vergroten
Joseph Germain Dutalis - Juwelenkist
Koning Willem I gaf deze verguld zilveren juwelenkist als huwelijksgeschenk aan zijn enige dochter, prinses Marianne. België, 1828-1829. Foto Paleis Het Loo.
foto vergroten
Modehuis Nicaud (Paleis Het Loo) - Galalijfje
Een topstuk uit het depot van Paleis Het Loo: het galalijfje van koningin Wilhelmina. Het lage decolleté en de korte mouwtjes voldeed nog aan de hofetiquette uit 1815. De Louis XVI- borduursels waren helemaal naar de mode van de tijd. Een pronkstuk van textiel, gemaakt uit zilverdraad, glasparels, tule en tarlatan. Foto Paleis Het Loo.
foto vergroten
Paleis Het Loo - Hoedendozen
Hoedendozen zijn voorwerpen uit lang vervlogen tijden. Enkele van deze dozen hebben het label ‘Prinses’. Hieraan is te zien dat Wilhelmina deze hoedendozen ook na haar aftreden gebruikte. Foto Menno Mulder Photography.
foto vergroten
Iris van Daalen (Studio Thier&vanDaalen) - Graphical Hair
Opsmukkende, statusverhogende en met de identiteit spelende pruiken zijn haarfijn vertaald naar het heden. De extravagante haarjuwelen verfraaien het lichaam. Met hun menselijk haar behouden de spiegelgladde sieraden hun eeuwige schoonheid.
foto vergroten
Erwin Hoogerwoord - TimeSphere
Wat astronauten zien, is indrukwekkend: de door het heelal zwevende aarde. Het hemelse mechanische juweeltje bootst dit gezichtsveld op kleine schaal na en zet de kijker aan tot reflectie en relativering.
foto vergroten
Karin Niemantsverdriet - Memento
Het medaillon bevat zelf opgenomen geluiden die de gedachtenis aan geliefde personen of dierbare momenten vasthouden. Trek de ketting door het oog en de geluidsfragmenten verspringen, alsof je door herinneringen bladert.
foto vergroten
Maijke Receveur - Een klein gebaar
Twee medaillons versterken de verbinding tussen ouderen en (klein)kinderen. Door de aanraking van het sieraad verschijnt het portret van de ander. Het bewijs dat er aan de ander wordt gedacht. Een klein fysiek gebaar met grote emotionele waarde.
foto vergroten
Iris Nieuwenburg - Floating Time
Een barokke wereld verdwaald in de tijd. Een bevroren moment van elegantie, frivoliteit en luchthartigheid. Dit weelderige leven ontvouwt zich als een tikkend decor in een toneelstuk.
foto vergroten
Hozan Zangana - Perfume
De metalen perser knijpt oliën uit de schil van groente, fruit en kruiden tot aromatische parfums. Elk vleugje vervoert je naar geurige herinneringen aan vroeger. Foto: Hozan Zangana.
foto vergroten
Winde Rienstra - A forgotten path
Prachtige landhuizen met verfijnd houtsnijwerk waarin welgestelden vroeger hun zomers doorbrachten, staan symbool voor de sierlijk versierde houten tasjes. Poëtische accessoires gevuld met herinneringen aan de schoonheid van verlaten Russische datsja’s.
foto vergroten
Hester van Eeghen - Etui van roggeleer
Zoals vorsten vroeger brillenkokers of heupflesjes van roggeleer kregen, wordt de exotische huid nu verwerkt in een kleinood om muntgeld of lippenstift in te bewaren. Chic afgewerkt met ‘pareltjes’ die glimmen als kristallen.
foto vergroten