Paleis Het Loo | Eetzaal
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Eetzaal

DINING WITH THE KING

Plafond

Dampende schalen met heerlijke spijzen werden in deze eetzaal binnengebracht. Schalen met hammen en rozensaus, desserts van ingemaakte vruchten en sinaasappeltaarten. Alles opgediend door lakeien in prachtige livreien voorzien van goudborduursel.

 

De koning-stadhouder at hier met zijn gasten of juist alleen. Zijn onderdanen konden wel toekijken, als in een waar theater. Achter de balustrade staat nu een hedendaagse voorraadkast. De gedekte tafel bleef vaak nog een dag staan zodat bezoekers zich konden blijven vergapen aan de serviezen het bestek en het linnengoed.

Het benodigde proviand werd allemaal geschoten, gevangen en geplukt uit de landgoederen, de vijvers en de moestuinen rondom het paleis. Het Loo is tenslotte een jachtslot.

 

 

De hele zaal werd in 1692 naar de stijlopvattingen van Daniel Marot uitgevoerd. Het plafond is ingedeeld in vakken met verschillende geschilderde decoraties. Geen enkel vlak is echter hetzelfde. De schilderingen binnen de balken zijn geschilderd in olieverf op linnen.

 • Iris Toonen - Servies met karakter
  Jonghlabel - Royal re-PAIR
  Gésine Hackenberg - Daily Delicious
  Studio Mieke Meijer - Vakwerken
 • Daphna Laurens – Ziel
  Anke AMO Akerboom - Slabestek
  Studio Vincent - Soul cups
  Scholten & Baijings - Vegetables
 • Paleis Het Loo - Fornuisje
  Simone van den Boom - Van Keukenhulp tot Heelmeester
  Karel Bodegom - The Royal.hand (technische realisatie: Quool )
Iris Toonen - Servies met karakter
Het servies met een fijngevoelig karakter toont invloeden van Hella Jongerius, waar Toonen als freelance product designer werkt. Hoe meer barstjes en verkleuringen, hoe meer kostbare ervaringen en herinneringen. De lepels met een subtiel likje goud roeren in dit porseleinen leven.
foto vergroten
Jonghlabel - Royal re-PAIR
Servies geïnspireerd op de collectie goudgedecoreerde koninklijke serviezen van Paleis Het Loo. Twee helften uit vervlogen tijden smelten eensgezind samen tot een fraai nieuw keramiekpaar dat verlangt naar een majestueuze high tea.
foto vergroten
Gésine Hackenberg - Daily Delicious
Ze verleidt en prikkelt de zintuigen, deze smaakmakende familie van groenten en fruit. De kostelijke objecten met een broze huid van gepatineerd of rood verguld koperfolie, verkleuren met de tijd. Fotografie Stefanie Geerts.
foto vergroten
Studio Mieke Meijer - Vakwerken
Ingenieuze vakwerkconstructies van dunne eikenhouten latjes, een elegant lijnenspel en een industrieel karakter zijn gecombineerd in dit object. Een genereuze kast die uitnodigt om op de glanzende glazen schappen kostbaarheden uit te stallen.
foto vergroten
Daphna Laurens – Ziel
Het kuiltje in de bodem van een fles symboliseert de ziel. Uit dit idee ontsproten drinkglazen, een fruitschaal en een karaf. Ze verenigen zich op tafel als glazen zielsverwanten. Foto Daphna Laurens.
foto vergroten
Anke AMO Akerboom - Slabestek
Aluminium is gezaagd en gevouwen tot twee ferme en vederlichte lepels. Het welgestelde slabestek met een patin van warm goud voelt zich perfect thuis in een zilveren slakom bij een koninklijk banket.
foto vergroten
Studio Vincent - Soul cups
De karakteristieke vorm van de onderkant van een wijnfles is vertaald naar een fraai, van binnen glanzend geglazuurd, kopje van porselein. Om er met hart en ziel uit te drinken.
foto vergroten
Scholten & Baijings - Vegetables
Met hun ragfijne afwerking, betoverend kleurgebruik en een subtiele materiaalbehandeling zijn de handgemaakte artisjokken, rabarberstengels en fijngenerfde koolblaadjes van textiel, conversation pieces op tafel.
foto vergroten
Paleis Het Loo - Fornuisje
Jarenlang heeft dit fornuisje dienst gedaan in een van de keukens toen het paleis nog werd bewoond. De paleiskeukens bestaan niet meer. Het fornuisje bleef toevallig bewaard in het depot. Duitsland, circa 1900. Foto Esther vd Wallen.
foto vergroten
Simone van den Boom - Van Keukenhulp tot Heelmeester
Verwijzend naar de middeleeuwen kun je aan de organische verschijningsvorm van de handgeblazen verpakking zien welk kruid heilzaam is. Het zijn kleurrijke keukenkruiden in hart en nieren.
foto vergroten
Karel Bodegom - The Royal.hand (technische realisatie: Quool )
Een verfijnd houten meubelstuk voor in één hand. Fraai afgewerkt met goud op snee. Het elegante mobiele statafeltje biedt plaats aan een kristallen wijnglas en een petit-four tijdens elke paleiselijke gelegenheid.
foto vergroten