Paleis Het Loo | Salon
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Salon

THE FLOWERS OF THE PALACE

Plafond

Bloemen zijn alomtegenwoordig in het paleis. Als sierlijk geschilderde ranken op de plafonds, in de decoraties van het houtsnijwerk, op de monumentale schilderijen en in de omliggende tuinen. Overal in het paleis ruikt u de heerlijk geurende bloemboeketten uit de eigen tuinen. Iedere week worden alle bloemen in het paleis ververst, een enorme klus.

 

In de 17e en 18e eeuw had bloemversiering een symbolische betekenis: de schepping van God. Dit was dus altijd een goed thema om je paleis mee in te richten en op te fleuren.

 

Minuscule bloemblaadjes en takjes zijn eveneens verwerkt in de prachtige vazen en de kroonluchter van Berlijns porselein. Topstukken van kunstnijverheid.

 

Gaat u liggen, zitten, en geniet van bungelende porseleinen beentjes in de kroonluchter, omgeven door een zee van bloemen.

In deze kamer kon Daniel Marot met het plafond laten zien wat hij waard was. Hier geen ouderwets geschilderde vlakke plafonds, maar echt stucwerk, uitgevoerd door rondreizende Italiaanse stucwerkers. Het grote centrale perk wordt omgeven door een lint van vijftig weelderige bloemenboeketjes.

 

  • Florian Seyd & Ueli Signer i.s.m. John Hagen en Francien Huis in 't Veld (bloemisten Paleis Het Loo) - Dwarrelende bloemen (op uitnodiging vervaardigd)
    Scheltens & Abbenes  - Natura Artis Magista
    Jaime Hayon - Family Portrait
    Harry Richardson - Love II en Love III
Florian Seyd & Ueli Signer i.s.m. John Hagen en Francien Huis in 't Veld (bloemisten Paleis Het Loo) - Dwarrelende bloemen (op uitnodiging vervaardigd)
Liggend op bed, starend naar het kleurrijke keramiek en de bloemen in de Meissen-kroon, dwarrelt een bloemenregen neer. Een zee van pioenrozen, anemonen, Gelderse rozen en appelbloesem waarop soms een vogel of vlinder neerstrijkt.
foto vergroten
Scheltens & Abbenes - Natura Artis Magista
Het met minutieuze precisie geschilderde 17e-eeuwse tafereel met fladderende frêle vlinders, blijkt een weloverwogen samengestelde compositie van afbeeldingen uit boeken en magazines. Een fotostilleven met een kostbare valse schoonheid. Foto Scheltens & Abbenes.
foto vergroten
Jaime Hayon - Family Portrait
Delicaat porselein vloeit perfect samen met de speelse fantasie van de expressieve ontwerper. Het magische van het onverwachte is verbeeld in het idyllische en tegelijk wonderlijke oplichtende familietafereel.
foto vergroten
Harry Richardson - Love II en Love III
Fijne handgemaakte porseleinen bloemen symboliseren de gevoelens van het liefdespaar. Hoe meer bloemen, hoe groter de hartstocht. Intenser kan de liefde niet worden, wanneer hun lichamen volledig zijn bedekt met meer dan duizend bloemetjes.
foto vergroten