Paleis Het Loo | Zitkamer
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Zitkamer

DRESS FOR A LITTLE PRINCESS

Plafond

Bovenaan de wenteltrap, in het textieldepot van het paleis, ligt een schat aan kostbaarheden. Weefsels in alle soorten en maten, hangend in kasten en liggend in lades. Ook de vele aandoenlijke prinsessenjurkjes hangen hier rij na rij mooi te zijn. Speciaal voor de tentoonstelling zijn ze naar deze ‘vrouwenkamer’ gehaald.

 

De jurkjes zijn gemaakt van de meest luxueuze stoffen en afgewerkt met kanten biesjes en parelmoer. De stoffen werden betrokken uit de modesteden Parijs en Londen en door kundige coupeuses tot elegante jurkjes verwerkt.

 

Ronddraaiende hofmode, eigentijdse mode en een ‘Princess Chair’ maken de betovering, te midden van zilverkleuring behang, compleet.

Het eikenhouten plafond werd beschilderd als een stucplafond, met perken, rozetten, schelpen en bandwerk in de kleuren grijs en roze. Het plafond kwam tijdens de restauratie van Het Loo tevoorschijn.

  • Esther Louise Dorhout Mees  - Conversion F/W 2013-14
    Paleis Het Loo - Prinsessenkleding
    Ying Gao - No(where) now(here)
Esther Louise Dorhout Mees - Conversion F/W 2013-14
Creaties met slanke, vrouwelijke silhouetten en contrasterende rechthoekige vormen zijn geïnspireerd door de schoonheid van vergankelijkheid. Oxiderend koper van schoenen en accessoires transformeert het delicate zijde met geraffineerde prints. Foto Dorhout Mees.
foto vergroten
Paleis Het Loo - Prinsessenkleding
In het textieldepot hangen ze rij aan rij: prinsessenjurkjes en kinderjasjes. Vol borduursels, kloskant, zijde, katoen en parelmoer. Wilhelmina en Juliana droegen als prinsesje vooral witte jurkjes, meest met stroken broderie, kantranden en wit borduurwerk, soms met een kleurig doorrijglint. Circa 1880-1915. Foto Paleis Het Loo. Foto Esther vd Wallen.
foto vergroten
Ying Gao - No(where) now(here)
De haast transparante creatie van ’s werelds lichtste organza verbergt een sprankelend pareltje. Het jurkje licht op in het donker en reageert op de oogbeweging van het publiek. Kom dichterbij en raak betoverd.
foto vergroten