Paleis Het Loo | Stallen Vernieuwd
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Stallen Vernieuwd

vrijdag 22 mei 2015

Er is een vernieuwde presentatie van Nederlands koninklijk vervoer op Paleis Het Loo te zien. Het topstuk hierin is de Cadillac van prinses Wilhelmina. Bezoekers kunnen nu voor het eerst de koetshuizen in om de koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden van heel dichtbij te bekijken. 

Cadillac van Wilhelmina

Stallenplein

uitgelicht--stallenBij de herinrichting van de koetshuizen presenteert Paleis Het Loo een spectaculaire aanwinst, de Cadillac Convertible Sedan, die in 1949 werd gekocht en waarin prinses Wilhelmina zich vanaf Het Loo liet vervoeren. Deze Amerikaanse, koninklijke auto, die decennialang leek te zijn verdwenen, dook onlangs op in de VS. Uit onderzoek blijkt hij gebouwd te zijn met een Europese bestemming, de Salon de l’ Automobile te Parijs in 1937. Paleis Het Loo wist hem te verwerven en de auto, die meer zeemijlen heeft afgelegd dan kilometers over de weg, keerde dit jaar terug op Het Loo! Deze Cadillac en nog zeven auto’s vormen de schakel tussen de klassieke exemplaren uit de begintijd van de autogeschiedenis, vaak nog halve rijtuigen, en de sobere dienstauto’s uit de jaren tachtig en negentig.

Daarnaast zijn er vijf bijzondere koninklijke sleden, een unieke loopfiets en ruim vijftien koninklijke rijtuigen te zien, zoals de imposante witte lijkwagen waarmee zowel prins Hendrik als koningin Wilhelmina naar hun laatste rustplaats werden gebracht.

Restaurant in Prins Hendrik GarageOp het Stallenplein vindt u ook restaurant Prins Hendrik Garage, de voormalige autogarage die onderdak bood aan de Mercedes cabriolet van koningin Wilhelmina. Dit zelfbedieningsrestaurant is recent gerestyled. Met nieuwe gerechten, een stoer interieur en leuke tekentafels is het restaurant uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. 

 

Galatuigen koningskroonWaar in de koetshuizen de geur hangt van ‘tuigleer’, koperpoets en motorolie, ruikt u in de stallen de aanwezigheid van paarden.

  • Cadillac Convertible Sedan
    Stallenplein Paleis Het Loo
    Prins Hendrik Garage
    Mercedes Benz 300 Cabriolet D (1953)
Cadillac Convertible Sedan
foto vergroten
Stallenplein Paleis Het Loo
foto vergroten
Prins Hendrik Garage
foto vergroten
Mercedes Benz 300 Cabriolet D (1953)
van koningin Wilhelmina onder de Aanspanplaats
foto vergroten