Paleis Het Loo | Venster op Nederland
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo omdat deze pagina nog niet op de nieuwe website van Paleis Het Loo bevindt. Sluit deze melding of bezoek de nieuwe website.
Sluiten

Venster op Nederland

Paleis Het Loo staat in de lesboeken! In een exclusief hoofdstuk in de geschiedenismethode ‘Venster op Nederland’ maken leerlingen uit groep 5 kennis met het ‘leven als een vorst’ op Paleis Het Loo. Voor klassen die het hoofdstuk behandeld hebben heeft de afdeling Educatie een speciale museumles ontwikkeld inclusief ‘Vensterkoffer’. Hiermee verkennen de kinderen de vertrekken van het paleis die ze in het boek hebben leren kennen.

Doel van de les

Leven als een vorst

  • venster-op-nederland_onderwijs-paleis-het-looLeerlingen krijgen een levendige indruk van hoe verschillende vorsten woonden in een paleis.
  • Leerlingen ontdekken overeenkomsten tussen toen en nu.
  • Leerlingen leren vier bewoners van Paleis Het Loo nog beter kennen in hun oorspronkelijke woonomgeving (stadhouder-koning Willem III, stadhouder Willem V, koning Willem I en koningin Wilhelmina).
  • Leerlingen maken op een actieve manier kennis met diverse aspecten van het hofleven.
  • Leerlingen leren over het verschil tussen stadhouders en koningen.
  • Leerlingen weten en zien in het echt hoe Paleis Het Loo en de tuin in de loop der tijd zijn veranderd.
  • De museumles sluit aan bij het hoofdstuk ‘Leven als een vorst’ uit de methode en vormt een verdieping op locatie van die hoofdstuk.

De klas bezoekt het paleis in twee groepen met een museumdocent. In iedere kamer openen de leerlingen een ‘venster’ met een voorwerp dat iets vertelt over de bewoner en hoe de betreffende kamer is ingericht. De museumdocent vertelt op een interactieve wijze en brengt op een tastbare wijze nieuwe informatie tot leven! Vertrekpunt voor deze les is de aanwezige voorkennis vanuit het hoofdstuk ‘Leven als een vorst’. ‘Leven als een vorst’ sluit daarmee aan bij de kerndoelen van de leergebieden ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’ en ‘Kunstzinnige oriëntatie’.vensterplaat-VoN

ervaring van een leerkracht

Op school

“Ik ben het meest enthousiast over de manier waarop de museumdocenten het aanpakten. Het was voor de kinderen echt heel interessant en het sloot goed aan op de lessen die we in de klas hebben gehad. Het was ook erg afwisselend: uitleg, dingen bekijken, situaties naspelen. Van de kinderen kreeg ik vooral te horen dat ze bepaalde schilderijen en voorwerpen uit de methode herkenden, dat vonden ze erg leuk. Ze hadden nog veel langer willen blijven…”, aldus een leerkracht.

Dit programma sluit naadloos aan bij hoofdstuk 5 van de geschiedenismethode ‘Venster op Nederland’.

Download hier de docentenhandleiding en de handleiding voor begeleiders.

algemene informatie

kosten

Een goede voorbereiding staat garant voor een succesvol bezoek. Gaan we in de ochtend of in de middag? Hoeveel begeleiders zijn er nodig en wat doen we met de lunch?

Wij adviseren u graag vrijblijvend over de mogelijkheden: educatie@paleishetloo.nl of 055-5772465.

Doelgroepgroep 5
Duur90 minuten
Periodegehele schooljaar

Paleis Het Loo is op maandag gesloten.

Voor een klas van maximaal 30 leerlingen zijn de kosten € 100,-. Dit bedrag is inclusief entree voor leerlingen en begeleiders, parkeren, lesmateriaal en begeleiding door de museumdocent.

Combineer uw bezoek aan Paleis Het Loo met een educatieve rondwandeling door het paleispark. We informeren u graag over de mogelijkheden.

Lees meer over de route naar het paleis.

Aanmelden

Heeft u vragen over dit lesprogramma? Neem dan contact op via telefoonnummer 055 – 577 24 65. Voor het direct reserveren kunt u het formulier gebruiken.