Paleis Het Loo | Zeldzame miniatuurportretjes
Bezoek nieuwe site U bevindt zich op de oude website van Paleis Het Loo. De disclaimer, cookieverklaring en privacyverklaring van de nieuwe website van Paleis Het Loo zijn ook van toepassing op deze archiefsite. Ik ga akkoord, sluit deze melding.
Sluiten

Zeldzame miniatuurportretjes

dinsdag 23 mei 2017

De collectie van museum Paleis Het Loo is uitgebreid met twee zeldzame miniatuurportretjes (ca. 1690) van Willem III & Mary II. De portretjes zijn tot en met eind juli 2017 te zien in de Vestibule van het paleis.

Koning-stadhouder Willem III is afgebeeld in harnas met een blauw lint, waaraan het kruis van de Orde van de Kousenband is bevestigd. Koningin Mary II draagt een hermelijnen mantel en sieraden met parels. De maker is onbekend, maar komt vermoedelijk uit de omgeving van de Zweedse miniatuurschilder Charles Boit. Hij werd in 1696 door Willem III tot hofminiaturist benoemd.

De emaille miniaturen, aangekocht bij Veilinghuis Peerdeman in Utrecht, zijn gezet in gouden medaillons met op de achterkant het monogram WR (Willem Rex) en MR (Mary Regina). De boogjes op de achterzijde wijzen erop dat de portretjes als armband gedragen konden worden. Zo kon iemand Willem of Mary op de huid dragen als uiting van steun en liefde.

  • Twee miniatuurportretjes
    Achterzijde minituurportret
    De Vestibule
Twee miniatuurportretjes
foto vergroten
Achterzijde minituurportret
foto vergroten
De Vestibule
foto vergroten